Amikor Macedóniában jár az ember, a kávézók, éttermek jelentős részében Tose Proeszki dalai szólnak. Október 16-án volt napra pontosan 11 éve, hogy a macedón énekes elhunyt.

2007. október 16-án egy horvátországi autóbalesetben vesztette életet a Balkán Elvisének is nevezett énekes. November 2-án emlékkoncertet is rendeznek neki.

Tose (születési nevén Todor) Proeszki Prilepben született, ami a mai Macedónia területén található. 12 évesen fedezték fel tehetségét, miután részt vett Szkopjéban egy népszerű gyermek zenei fesztiválon a Zlatno Slavejcsen.

2000-ben részt vett az Eurovíziós Dalfesztivál macedón nemzeti döntőjén, ahol a harmadik helyen végzett az XXL együttes és Karolina Gocseva mögött. Ebben az időben jelent meg második albuma Szinot Bozsji (Isten fia) címmel.

Halála nagyon fiatalon, huszonhat évesen érte, éppen a Zágráb-Lipovac autópályán mentek Liljana Petrovity menedzserrel. Georgij Georgijevszki volt a sofőr, aki elaludt és a Volkswagen Touareggel beleütköztek egy teherautó hátuljába. Tose a helyszínen életét vesztette. Halála hírére Macedóniában nemzeti gyásznapot rendeltek el 2007. október 17-én.

További érdekességek Tose Proeszki életéről.