Bemutatjuk Horvátország 5 legszebb világítótornyát !

Savudria / Umag 

Az egyik legkedveltebb világítótorony, annak ellenére, hogy nem egy szigeten található, Umagtól csupán 9 kilométerre. 38 méter magas és az egyik legrégebbi, 1818-ban építették az elsők között. I. Ferenc osztrák császár finanszírozta az építését. Érdekessége, hogy meg lehet szállni a világítótoronyban, mivel egy négyszemélyes apartman található benne. A strandoláshoz viszont vigyünk magunkkal tengeri cipőt, ugyanis köves a part.

Sveti Ivan / Rovinj

1853-ban épült egy 70×50 méter nagyságú csupasz sziklára Rovinj határában. 23 méter magas, két négyágyas apartmannal felszerelve. Sekély víz veszi körül, így akár gyermekes családok számára is ideális. Transzferrel lehet a Rovinji kikötőből eljutni a szigetre, mely 100 euróba kerül és 30-45 perc hosszú. Érdemes előtte beszerezni az élelmiszert, ha ez elmaradna, a világítótorony őre is beszerezheti a szükséges ellátmányt, ha éppen a városban akad dolga. A víz kristálytiszta, látni a tengerfeneket, így a búvárkodás és halászást kedvelő utazóknak kifejezetten ajánlott.

Porer / Isztria 

A 35 méter magas Porer világítótorony egy sziklás szigeten található a Kamenjak félsziget előtt. 1833-ban építették a tornyot. A legközelebbi város, Premantura falu 2,5 km-re fekszik, így elérhető távolságra van a civilizáció. Két apartmannal rendelkezik, mindkettő maximum 4 fő részére foglalható. (A főképen) 

Pločica / Korcula sziget

Az 1887-ben épült világítótorony a Pločica nevű szigeten, Korcula és Hvar szigetek között helyezkedik el. Maximum 14 fő befogadására képes, a többivel ellentétben azonban itt nem lakik toronyőr. A kis sziget északi részén sekély vizű a tenger, homokos lagúnákkal, míg déli oldalán sziklás. Prigradicából juthatunk Plocica-ra, oda-vissza 130 euro díjért. Élelmiszert Splitben vásárolhatunk.

Veli Rat / Dugi otok 

1849-ben épült a Dugi sziget északnyugati részén, Zadartól 35 kilométerre, Veli Rat, Verunic és Polje falvaktól 3 kilométerre található. Fenyőerdők, öblök, kavicsos strandok veszik körül ezt a 40 méter magas, szárazföldi világítótornyot. Két gyönyörű kavicsos strand veszi körül, kisgyermekek részére is alkalmas a fürdésre, mert a tenger aránylag sekély.