A World Music Charts Europe zsűrijében 27 ország mintegy 50 rádiós világzenei szakembere szavaz a hónap legjobb lemezeiről. Júliusban a Boban Markovic Orkestar MRAK című albumát választották a világ legjobb lemezének, amely így az első helyen vezeti a listát. Ez az egyik legrangosabb szakmai elismerés, amit egy album a nemzetközi világzenei piacon kaphat. A listát minden hónap 1-én teszik közzé a https://wmce.de/ oldalon.

Boban Markovic és zenekara a MRAK c. lemez beharangozó klipjét 2018 őszén forgatta kedvenc városában, Budapesten a Dunán, az azóta tragikusan járt turistahajón, a Hableány fedélzetén. Bár a lemez címe nem ezért lett MRAK, azaz sötétség, mégis úgy érezzük, ez a cím utólag szomorú aktualitást kapott.

A MRAK című album zenei anyaga a 2018-as év rendkívül sűrű koncertszezonjában készült: a zenekar sokat turnézott külföldön és a koncertek közötti olykor rendkívül hosszú és fárasztó szünetekben születtek meg a jobbnál jobb zenei ötletek, a csapat így tette élvezetessé a várakozás perceit. De szállt a muzsika a zenekari buszban is! Volt olyan alkalom, amikor az összes kézi hangszer előkerült, és a buszos utazás zenekari próbává alakult át, de olyan is akadt, amikor valaki unalmában belekezdett egy dallamba, majd a mellette ülő beszállt egy másik szólammal, a végén már az egész busz harsogott a férfikórustól. „Azon kaptuk magunkat, hogy mire a helyszínre érkeztünk, készen állt a kórus rész a következő új nótából.” – írja a zenekar turnémenedzsere.

Boban Markovic és zenekara legközelebb július 21-én lép fel Kapolcson, a Művészetek Völgyében Palya Beával, majd augusztus 23. Budapesten, a KOBUCI Kertben.

Ezt követően a Boban Markovic Orkestar világturnéra indul 2019. december 25-én az új lemezzel, amelynek első állomásai Ausztrália területén lesznek: Brisbane, Melbourne, Sydney, Canberra, Perth városokban lép fel a zenekar, majd januárban Németország és Svájc területén folytatják útjukat, hogy aztán 2020-ban további földrészeken is megismertethessék a balkáni muzsikát.