Komoly fennakadásokat okoz, hogy a nyári főszezonban 3000 taxi közlekedik a horvátországi városban, ez tízszer több, mint amennyi ősztől tavaszig van Dubrovnikban. Ezért a város polgármestere arról beszélt a sajtónak, hogy amennyiben nem változik a törvényi szabályozás, akkor a városvezetés novemberben döntés hoz arról, hogy a jövőben csak elektromos autóval lehessen taxizni a tengerparti városban.

Nem ez lenne az első szigorító intézkedés a turisták miatt. Az UNESCO világörökségi listáján is szereplő dubrovniki óváros védelmére korábban látogatói létszámstopot rendeltek el. Hatalmas problémát jelentettek ugyanis az óceánjáró hajók, amelyek ezrével hordták az egyébként nem túl nagy – mintegy 43 ezer lakosú – városba az embereket.

A városvezetés az elmúlt években megemelte a belépők árát és a vendéglátó helyek székeinek számát is csökkentette. A városmag egyetlen szárazföldi bejáratánál, a nyugati kapunál a kameráknak köszönhetően tudni lehet, hogy hányan vannak az óvárosban, ha pedig a létszám eléri a 8 ezret, leállítják a taxikat, az autóbuszokat és az utasszállító hajókat is.