Csökken a népesség egy csodás görög szigeten, ahová úgy próbálnak most új lakókat csalogatni, hogy pénzt és földterületet adományoznak a letelepedésért. Minden új lakosnak havi 500 eurót, átszámítva körülbelül 160 ezer forintot fizetnek majd három éven keresztül, e mellé pedig egy telket is kapnak majd, amire építkezni tudnak.

Antiküthéra Kréta és a Peloponnészoszi-félsziget délkeleti csúcsa között fekszik. A mindössze 20 négyzetkilométeres szigeten csak 24 állandó lakos él, a nyári hónapokban pedig ez a szám 40 főre nő. Pedig egy igazi paradicsomról beszélünk.

A fiatalok, akik a szigeten nőttek fel, mind elköltöztek, így Antiküthéra népessége elöregedett. Remélik, hogy az új rendszer, amelyet a görög ortodox egyház is támogat, vonzza majd a fiatalokat, családokat.

Szükségünk van a fiatal családokra, hogy Antiküthéra szigete életben maradjon és újra gyerekhang zengjen a szigeten. Legalább 15 telefonhívást kaptam a válság miatt pénzügyi problémákkal küzdő családoktól. Azt mondom nekik, hogy jöjjenek ide, nézzenek körül és ha tetszik, maradjanak Antiküthérán – nyilatkozta Andreas Harhalakis, a település polgármestere.

A szigetre újonnan érkezők dolgozhatnak halászként, építkezéseken és akár pékként is. Antiküthérán azonban nagyon kevés üzlet található, és nincs se pénztárgép, se pénzkiadó automata.

Azoknak, akik a szigeten akarnak élni, gondos kiválasztási folyamaton kell átmenniük, a görög állampolgárok pedig elsőbbséget élveznek mindenki mással szemben.