Mindmáig Európa legnagyobb alapterületű épületének számít és sokáig a világon a második volt az amerikai Pentagon után. Bukarestben járva lehetetlen nem észrevenni a volt kommunista főtitkár palotáját, az épület 270 x 240 méteres, így körbesétálni sem könnyű. 86 méter magas, de a föld felszíne alatti része 92 méter mély. A föld alatti szinteken alakítottak ki négy atombunkert is.

Az építkezéshez ennek megfelelően hihetetlen mennyiségű építőanyagra volt szükség, csak betonból közel félmillió köbméter kellett. A belső tereket ruskicai márvány díszíti, csekély 1 millió tonnára volt belőle szükség.

A megalomániás diktátor palotájának és leendő kormányzati negyedének megépítése érdekében lebontották a román főváros történelmi városnegyedének nagy részét: többezer 18-19. századi épület és több száz templomot dózeroltak le Bukarestben hét négyzetkilométernyi térségben.

A négyzetes alaprajzú épület főhomlokzatát elfoglaló épületszárnyat eredetileg az Elnöki Hivatalnak szánták. Ehhez egy három kilométer hosszú, csaknem száz méter széles, nyílegyenes sugárutat is építettek, hogy a diktátor számára ízlésének megfelelő kilátást biztosítsanak. Az erre merőleges, jelenleg a képviselőház által birtokba vett épületszárnyat a Nagy Nemzetgyűlésnek – vagyis a kommunista törvényhozó testületnek – szánták, a vele párhuzamos másik oldalsó épületszárnyban – ahol most a szenátus működik – a kormány székelt volna.

Az 1982-ben tervezett palota építését Ceausescu személyesen felügyelte, minden részletre kiterjedően. Végül a diktátor nem költözhetett már be a számára épült palotába: 1989 karácsonyán, a hatalmat magához ragadó Nemzeti Megmentési Front rögtönítélő katonai bírósága halálra ítélte, és még aznap kivégezték.


                                                                                   Photo: Nico Trinkhaus