Budapesttől Splitig 25 ezret kell fizetniük az autósoknak. Mutatjuk a kedvezményeket.

A magyar határtól Splitig 277 kuna (11 ezer forint) az autópályadíj, vagyis a hazai szakasszak együtt egy Budapestről induló autósnak 25 ezret kell fizetni az oda-vissza úton,
Rijekáig sem mondható olcsónak – 124 kunába kerül az út, vagyis a magyar fővárostól leugrani a tengerpartra 14.000 forintba kerül nyáron. Horvátországban ugyanos a nyári szezonban magasabbak az autópályadíjak, mint az év többi időszakában.

Kedvezményre tehetnek szert viszont azok az autósok, akik rendelkeznek elektronikus ENC-készülékkel, ennek használata 21,7 százalékos engedményre jogosít.

A készülékek a fizetőkapuk melletti irodákban megvásárolhatók és készpénzzel is feltölthetők, minimálisan 100 kunával, és az összeg akár jövőre is felhasználható. A készülékkel elkerülhető a sorban állás a fizetőkapuknál, az ENC feliratú kapunál néhány percen belül tovább lehet haladni. A dobozt egyszerűen a szélvédőnél kell tartani, a sorompóhoz érve az eszköz sípol, majd nyílik a kapu. A lehajtást az autópályáról regisztrálja a következő ENC feliratú kapu, és leveszi a készülékről az útdíjnak megfelelő összeget, ami a kijelzőn láthatóvá válik, mint ahogy az is, hogy mennyi pénz maradt a készüléken.