Ha magyar ember beszél nyaralásról, szinte bizonyos, hogy jól megérdemelt pihenését ‘Horvátban’ intézi. Miért? Közel van, elérhető áron, Trónok Harca, és teljes elfogultságom tudatában állíthatom, gyönyörű! Olvass tovább, hogy a lehető legtöbbet tudd kihozni a nyaralásodból!
Tamás Andrea írása:

Még indulás előtt tessék elmenteni a konzul, valamint az autómentők elérhetőségét. Ne legyen rá szükség, de jó, ha van. 

A kiindulási pont ugye az, hogy tele pakoljuk a verdát, hajnalban elindulunk, és jó esetben a párizsis zsemlénkkel túléljük a célállomásig. Ha így utazol, először is fontos megjegyezni, hogy van olyan, hogy váltónap. Ez 2018-ban a szombat volt, idén a vasárnap/hétfő. Ez annyit tesz, hogy mindenki ezeken a napokon utazik, tehát érdemes jelentős torlódásokra készülni, avagy más napot választani az utazásra. Továbbá aki Letenyénél kelne át és jót akar magának, az az úgy nevezett ‘kis’ vagy régi határon hagyja el hazánkat az egyszerűbb átkelés reményében. Itt egyrészt kisebb a sor, másrészt rögtön az átkelő után van egy benzinkút, ahol kulturált mosdó áll a rendelkezésünkre. Ha más határátkelőt keresel, itt megtalálod.

A horvát autópálya kapus (egyelőre), ennek érdemes jó előre utánanézni, de megsúgom, jó ha van nálad kuna, ez a kártyás fizetés dolog még nem mindig és nem minden kapunál működik.  Ha viszont nem szeretnél a kapuknál sorban állni, váltsd ki előre az ENC készüléket és gondtalanul utazhatsz.

Akinek nincs autója, az se búslakodjon, mert van Flixbus! Naponta több járat indul Budapestről például, változatos horvát (és egyéb európai) desztinációkra. Én számtalanszor használtam, kiválóan eljuttatja az embert A-ból B-be, olcsó, légkondicionált, wifis. Itt is érdemes elkerülni a váltónapot. Emellett több horvát úticél elérhető vonattal is.

Ha sikeresen véghez vittük a határátlépést (ugye nem kell mondanom, hogy legyen nálunk útlevél, de legalább személyi), élvezzük a látványt, ugyanis az út csodaszép hegyek-völgyek között tekereg, helyenként megülnek a felhők a csúcsok között – tényleg szép látvány. 

Érkezésünket követően el is kezdhetünk hozzászokni a horvát életérzéshez. A horvátok nem kapkodnak, és úgy nagy általánosságban meglehetős – szinte már idegőrlő – nyugalommal tudnak viszonyulni a dolgokhoz. De nyaralunk, szóval ajánlott felvenni ezt a tempót nekünk is. Itt nincs rohanós kávé komposztálható pohárban. Leülsz, kávécigidumcsi, alsó hangon két óra. Szerintem ez zseniális, érdemes kiélvezni a vakációnak ezt az aspektusát is. Ja, dohányozni ér, boszorkányüldözés nincs. 

Ne feledjük a legfontosabb kifejezéseket
Dobar dan! (ejtsd: dobár dán) – Jó napot!
Dobra večer! (ejtsd: dobrá vecser) – Jó estét!
Dobar tek! (ejtsd: dobár tek) – Jó étvágyat!
Hvala! (ejtsd: hválá) – Köszönöm.
Doviđenja! (ejtsd: dovidzsenyá) – Viszont látásra! (ha azt hallod, ‘dzsennyá’, annyit tesz, Viszlát!)
Bok! (ejtsd: bok) – Szia!/Sziasztok/

A tengerparti városokban aki csak turizmusra adja a fejét, beszél valamilyen nyelvet, legalább egy kicsit. Angol, német, olasz, urambocsá’, magyar. De még a ránézésre legmufurcabb horvátnak is felderül az arca, ha az ember próbálkozik egy-két horvát kifejezéssel. 

Az emberek egyébként alapvetően kedvesek. Van, aki a lelkét is kiteszi a vendégért, van, aki nem, de az én tapasztalatom az, hogy ha kedvesen szólsz hozzájuk, meg alapvetően tisztességesen viselkedsz, mindenki segítőkész és korrekt. 

Horvátország nemcsak földrajzi értelemben véve őrizte meg egzotikus balkáni jellegét. Erre kissé érzékenyek is, és nem rosszallás, de vannak dolgok, amik ott még nem annyira megszokottak, mint itthon. A kártyás fizetés boltokban működik, de kávézókban, éttermekben nem feltétlenül, főleg a tengerparton. Legyen nálad kápé, és lehetőség szerint egy Revolut/Transferwise/Curve kártya, hogy ha kell, tudj készpénzt levenni hajmeresztő átváltási díjak nélkül. 

Ugyanitt megjegyzem, hogy akinek bármi huszonegyedik századi kínja van (laktóz, tejtermék, glutén, kiskutya, stb. érzékenység), az vigye magával a túlélő készletét. A boltokban lehet kapni mentes alapanyagokat, de a nyaralás nem azért van, hogy az ember főzzön. Szóval ne számíts többféle növényi tejre a kafić-ban, mert nem lesz. 

A helyet ahova mész, fedezd fel minél alaposabban A Google a barátod, Horvátország pedig tele van rejtett kincsekkel, ne félj eltévedni. 

Na de amit mindenképpen ajánlott kipróbálni, az a horvát (balkán) grill fogások, a tengeri herkentyűk – mint például a grillezett kalmár mángolddal -, a horvát sörök (Ožujsko, Karlovačko, például), na és levezetés gyanánt egy jó Pelinkovac, jéggel és citrommal, hogy szétcsapjuk az elfogyasztott vacsorát. 

Horvátország egyik nagy előnye, hogy akár várost néznél, akár túráznál, akár hasat süttetnél… mindenre van lehetőség. Szóval útra fel!

Sretan put!