Montenegró tovább szigorította a dohányzási törvényét, az új rendelet értelmében augusztus 14-től tilos lesz a dohányzás minden olyan nyilvános helyen – a kaszinók kivételével -, ahol ételeket és italokat árusítanak.

Az új szabályozás kizárja azt a korábbi lehetőséget is, hogy a vendéglátóhelyek fizettek az államnak, részlegesen engedélyezzék a dohányzást. A középületekben lehetőség lesz a dohányzásra, de a dohányosok számára külön helyiséget kell kialakítani.

Kenan Hrapovic egészségügyi miniszter szerint a 2004-ben elfogadott dohányzási törvény nem hozta meg a várt eredményt, 2012-re ugyanis 4,4 százalékkal nőtt a dohányosok száma. A közvélemény-kutatások rámutatnak, hogy a felnőtt lakosság 35 százaléka dohányzik Montenegróban, köztük egyre több kiskorú dohányzik.

Jelenleg hét európai országban van teljes dohányzási tilalom a vendéglátóhelyeken, köztük Magyarországon (valamint Nagy-Britanniában, Írországban, Görögországban, Bulgáriában, Máltán, Spanyolországban), és 17 országban van valamilyen mértékű tiltó szabályozás.

(index.hu)