Képzeld el, hogy az egyik pillanatban törölnek téged a nyilvántartásból, nincs állampolgárságod, igazolványod, jogosítványod, biztosításod, nem vagy jogosult egészségügyi ellátásra és még lehetne sorolni a listát. Te mit tennél? Erről szól a valós eseményeken alapuló szlovén “Törölve” című film.

Szlovénia 1991-es függetlensége után a lakosság közel 2%-át, több mint 20 ezer ember egyszerűen csak kitöröltek a nyilvántartásból, minden jogukat elveszítették egyik pillanatról a másikra. Erról a valós eseményt mutatja be a 2018-ban bemutatott “Törölve” című szlovén film.

Ana egy szlovén kórházban szüli meg gyermekét az 1990-es évek elején. Minden jól megy, azonban a személyes adatai nincsenek a rendszerben. Néhány napon belül Ana szembe találja magát a kafkai bürokráciával, ami azt jelenti, ha nem vagy a számítógépes rendszerben, nincs biztosítva a szociális biztonságod, nincs állandó címed és nincs babád. Mindennek tetejében Ana külföldi, bár egész életében Szlovéniában élt. Legálisan ő nem is létezik. Tehát a gyermeke árva. És az árvákat örökbeadják.

Ana és családja szerb származásúak Kragujevacból, de még a jugoszláv időkben Szlovéniába költöztek, a felbomlás után viszont minden megváltozott és nem kaptak állampolgárságot, pontosabban egy olyan ország állampolgárai, amely nem létezik. Ana pedig nem akar láthatatlan maradni, küzdeni szeretne jogaiért és a babáért.

A film szlovén szinkronnal, magyar felirattal megtekinthető az HBO GO-n.