Ljubljana, Bled, Komen, Podcetrtek és Rogaska Slatina – Szlovénia ezzel az 5 városával szerepel a fenntartható úti célok (Sustainable Destinations) TOP 100-as listáján.

A lista tavaly arra fókuszált, hogy az adott desztinációk mennyire támogatják a helyi közösségek életét a turizmuson keresztül, írja a Travel Pulse.

A rangsort 13 olyan szervezet állítja össze, amelyek elkötelezettek a fenntarthatóság mellett, és szeretnék díjazni mindazokat az országokat, régiókat és városokat, akik környezetbarát módon gondolkodnak a turizmusról.

Az öt szlovén város mind az elérhető legmagasabb fokozatot érte el a támasztott kritériumok alapján. Ljubljana már 2014 óta, azaz a legelső ilyen lista közzététele óta szerepel a százas ranglistában, ezt az elismerést többek között azzal érdemelte ki, hogy kitiltotta az autókat a történelmi belvárosból, csökkentette a levegő szennyezettségét és sok-sok nyilvános parkot épített.

A szlovéniai Bledi-tó vize veszélyben van a növekvő turizmusnak köszönhetően. Romlott a Bledi-tó ökológiai állapota a növekvő turizmus, a fürdőzők és a horgászok számának gyarapodása miatt.

A Balkánról még a horvátországi Drnis városa került fel, illetve három görög, Szkírosz, Szifnosz-sziget, Folegandrosz.

Forrás: travelo.hu