Szlovénia egyik apró ékszerdoboza Skofja Loka, mely két folyó torkolatánál található, ez a szomszédunk egyik legrégebbi települése, melynek inkább nyugatias hangulata van.

Škofja Loka mintegy 354 méter tengerszint feletti magasságban fekszik, a Poljane Sora és a Selca Sora folyók találkozásánál, elég közel Ljubljanához. Neve először 973-ban Lonca néven került említésre, majd Lonka 1160-ban, Lok 1192–97 között, Scofolotti 1293-ban, és Scofioloco 1295-ben. A név jelentése “Püspök mezeje”, a freisingi püspökök birtokaira utalva.

Škofja Loka az egyik legrégebbi és leggondosabban megőrzött települése Szlovéniának, festői középkori városka, mely az egyik legnépszerűbb úticélja az országnak.Várát (püspöki palota) a 13. században emelték.

A várost színes házai miatt tarkabarka Loka néven is szokták hívni.

A város egyik nevezetes épülete a Homan-ház, mely az egykori északi városkapunál található.
A polgári kastélyt az 1511-es földrengés után szintén újjáépítettek, ahogyan ezt az erkélye alatt látható 1529-es évszám is jelzi. Az óvároson átvezető sétány a Kapucinus-hídtól indul és a Felső térig halad.

Érdemes további megnézni a magtárat és a városka főterét, a Mestni trg ma is a társasági élet egyik központja. A téren álló épületek többsége késő gótikus stílusú, legtöbbjük a földrengést követően, a 16. század közepén épült.

Skofja Loka Szlovénia egyik kicsinyke ékszerdoboza, mely a régi időkre emlkékeztető épületei és szűk utcái miatt lett vonzó a turisták körében. Nem érdemes kihagyni, ha az ember a délnyugati szomszédunknál jár.

Forrás: helloszlovenia.hu