Szlovénia az egyik legszebb ország, természeti látnivalói mellett a városok is gyönyörűek, ha nem hiszed, itt van 10 bizonyíték !

1. Piran
Rögtön kezdjük a sort a szlovén tengerparttal és annak legszebb városával Pirannal. Piran óvárosa egy kis félszigeten terül el. A Velencei Köztársaság idejében alakult ki az óváros kinézete, így nagyon sok reneszánsz, barokk műemléket találunk itt. Érdemes nyáron felkeresni Pirant mert jókat fürödhetünk a helyi strandokon.

 

2. Ljubljana
Ljubljana Szlovénia fővárosa. Nem egy hatalmas metropoliszról van szó, ugyanis alig van 300.000 lakosa Ljubljanának. Ő egy folyópartra épült igazi, romantikus város. Mindenképpen érdemes legalább egyszer felvenni a megnézendő listára.

3. Bohinj tó
Átváltunk egy kicsit a hegyvidéki éghajlatra. A Bohinj tó az egyik legszebb hegyvidéki tó Szlovéniában. A Triglav Nemzeti Park területén található, így könnyen összekapcsolható a Vintgar szurdokkal, vagy az előzőben bemutatott Bledi tóval.

4. Bled
Talán Bled a legnépszerűbb látnivaló Szlovéniában. Hatalmas hegyek között található a Bled tó. A tó különlegessége, hogy egy kis szigetecske és egy templom található a tó kellős közepén. Ha erre járunk csónakot bérelhetünk és evezhetünk egyet a tavon, majd érdemes felmászni a várba is.

 

5. Triglav Nemzeti Park
Szlovénia látnivalói közül a Triglav Nemzeti Park nagyon népszerű még. Nagyon-nagyon sok szervezett és egyéni kirándulás indul erre a területre. Ha csak a könnyed kirándulásokat szeretjük, vagy igazi hegymászók vagyunk, egyaránt találunk itt magunkhoz illő kihívásokat.

6. Celje
Celje Szlovénia harmadik legnagyobb városa. A Voglajna és a Savinja folyók találkozásánál fekszik. Celjének nagyon szép, alpesi hangulatú óvárosa van, de a legszebb helyi látnivaló kétség kívül a vár. Ide mindenképpen érdemes felmászni. Ha jó erőben vagyunk, tegyünk egy kirándulást a helyi hegyek között.

7. Postojnai cseppkőbarlang
Még mindig hegyvidéki területen járunk, de már egy olyan helyen, ahova nem kell hegymászó csákány, ide bárki eljöhet. Postojna cseppkőbarlangja örökös tag a Szlovénia látnivalói listán. Opatijától 60 km-re északra járunk, így akár egy kvarner öbölbeli nyaralásra, egy szlovéniai hazaútra illetve egy különálló szlovéniai kirándulásra is könnyen beilleszthető. A cseppkőbarlang biztonságos, jól kiépített. A túra nagy részét kisvasúttal lehet megtenni.

8. Bovec
Még mindig nem tudunk kiszabadulni a hegyek vonzásából, s megérkezünk Bovec városába. Itt is minden az aktív, sportos életmódról szól. Van folyó, vízesés, hegy és hegy. A szokásos bringázás, raftingolás és hegymászáson túl Bovecnál a canyoningolást is kipróbálhatjuk. Ez a vízesésugrás,  amikor rafintg ruhában a vízesés medrében kell leugorni.

9. Kranjska Gora
Kranjska Gora Szlovénia északnyugati részén közel a szlovén-osztrák-olasz hármashatárhoz található. A havas sportok szerelmeseinek messze földön híres paradicsoma ez a hely. Számos, különböző nehézségű sípálya áll az érdekeltek rendelkezésére.

10. Maribor
Szlovénia második legnagyobb városa számos látnivalót rejt, mint például az Öreg hidat vagy a Mariborski grad kastélyt. A városnak nagyon szép az óvárosi része is, ahol érdemes beülni kávézni vagy sütizni. Ha Szlovéniában jár érdemes ellátogatnia Mariborba is.