Ptuj Szlovénia legrégebbi városa, egy kis ékszerdoboz gyönyörű várral, hangulatos belvárossal és rengeteg fesztivállal. 

Ptuj egy kis szlovén városka mindössze 24 ezer lakossal az ország második legnagyobb városától, Maribor-tól 25 km-re. Ptuj már a kőkorban lakott hely volt, az i. e. 1. században Noricum királyságként a kelta szövetség része volt. Majd a római uralom alatt Pannónia tartomány egyik fontos településévé fejlesztették. 1252-ben IV. Béla magyar király csapatai elfoglalták a várost,  több mint 200 év múlva Mátyás király is meghódította. A török háborúk alatt az oszmánok számtalanszor betörtek Ptuj vidékére is, de a várat nem kísérelték meg elfoglalni.

Ptuj legnagyobb látnivalója a domb tetején található vár, melyet a 12. században a magyarok elleni védekezésre építettek. A várban múzeum is található, mely során megismerkedhetünk a várbeli élettel és a történetével is. A korábbi várból már csak egy 9-10. századi torony maradt meg.

Ptuji vár

Ptuj egyik legjellegzetesebb épülete a gótikus városháza, melyben polgármesteri hivatal, galéria és rendezvényközpont működik.Az óvárosba pedig egy gyaloghídon keresztül juthatsz – itt ódon épületek között, szűk, romantikus, macskaköves utcácskákon sétálhatsz. Emelett a városban található Orpheus-emlékmű Szlovénia legrégebbi emléke. Az öt méter magas márványoszlop a római korból maradt fenn.

Ptuj városháza

Orpheus-emlékmű

Ptujban rengeteg vásárt, fesztivált és karnevált tartanak minden évben, ezek közül az egyik legnagyobb a Szlovénia Karnevál, ahol különös jelmezeket és álarcokat viselő férfiak óriási zajjal próbálják elűzni a gonosz szellemeket.  Ez a tradicionális ünnepség a legfontosabb Ptuj életében, már csak ezért is érdemes farsang idejére időzíteni az utazást.