Az amerikaiak megvettek egy csomó mindent az űrkutatáshoz Jugoszláviától, az ország ezért esett szét. Erről szól a szlovén film.

Szlovénia hivatalosan a Houston, We Have a Problem! című dokufikciót nevezi a legjobb idegen nyelvű film Oscar-díjáért folyó küzdelembe.

Az állítólagos egykori jugoszláv űrprogramról szóló alkotást rendezője, Ziga Virc határozta meg dokufikcióként. A produkció idén a Tribeca Filmfesztiválon debütált, majd számos további rangos filmmustrán vetítették, köztük Karlovy Varyban is.

Az alkotás a múlt héten befejeződött Szlovéniai Filmek 19. Fesztiválján (FSF) elnyerte a Vesna-díjat. A film szolvén–horvát–cseh–német–katari koprodukcióban készült, a régió első olyan alkotása, amelyet az HBO finanszírozott. Április végétől augusztus végéig majdnem 18 ezer néző látta, ezzel az utóbbi évek legnépszerűbb szlovén filmjévé lépett elő. Horvátországban, Szerbiában, Bosznia-Hercegovinában és Macedóniában is bemutatták a mozik.

A zsűri azzal indokolta a Houston, We Have a Problem! Oscar-nevezését, hogy az alkotás mítoszokkal és filmes klisékkel játszik, a nézők szeme láttára manipulál velük, mielőtt leleplezné őket.