Az Országgyűlés egyhangúlag október 19-ét a magyar-bolgár barátság napjává nyilvánította.

Varga Szimeon bolgár nemzetiségi szószóló, a napirendi pont előterjesztésre törvényismertető felszólalásában elmondta, közel egy éve tett javaslatot az emléknappá nyilvánításról, ötletét a magyar és a bolgár közjogi méltóságok, valamint a parlament is pozitívan fogadta.

Kifejtette: a magyarországi bolgárok egyszerű kertészek voltak, akik nem felejtették el anyanyelvüket, és Magyarország is megtett mindent azért, hogy új otthonra találjanak.  Az október 19-ei emléknappal a két nép közötti szoros barátságot mélyítenék tovább – tette hozzá.

Varga Szimeon szavai szerint “Magyarország segítő baráti kezet nyújtott szépapáinknak és ők szorgos munkával és hittel igyekeztek megmutatni erényeiket és átadni tudásukat. Lazar Ivanov, a Magyarországi Bolgárok Egyesületének első elnökének gondolatait idézve: a jövőt nemcsak kapával, hanem Istenbe vetett hittel és nyitott szemmel kell építeni.”

A szószóló jelezte: Bulgáriában október 19-én tartják az ország védőszentje, Rilai Szent János ünnepnapját. akinek a maradványait tartalmazó ereklyét III. Béla magyar király Szófia elfoglalása után Esztergomba szállíttatta. A legenda szerint, a szentet az esztergomi érsek több alkalommal, nyilvánosan is megtagadta, ami miatt megnémult, és csak azt követően nyerte vissza beszédkészségét, hogy bűnbánatot gyakorolt és megérintette a szent ereklyét. III. Béla ezt a csodát látva visszaküldte az ereklyét Bulgáriába.

A kormány nevében felszólaló Soltész Miklós egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkár támogatásáról biztosította az előterjesztőt. A vitában felszólaló képviselők mindegyike támogatta az előterjesztést.

Bulgária gasztronómiájával is jelen van Budapesten, a Bartók Béla út 6 alatt levő Grill Mánia valódi balkáni ízekkel várja a vendégeket.