Szobra lesz Budapesten Kasztrióta Györgynek vagy ismertebb nevén Szkander bégnek, a legkiemelkedőbb albán történelmi személyiségnek, közölte a tiranai magyar nagykövetség.

A baloldalon található a budapesti Szkander bég-szobor, amit majd kihelyeznek, míg a jobboldalon az albánok legnagyobb hősének általában előforduló ábrázolása.

Azonban amikor kikerült egy fotó, hogy hogyan fog kinézni a szobor, egész Albánia felháborodott, Ardian Isufi egyenesen azt írta, hogy ” ez valami magyar, szerb vagy bolgár lehet, de biztosan nem albán ! “

A professzor azt javasolja a magyar szobrásznak, hogy tanulmányozza jobban Szkander bég fiziológiai jellegzetességeit, és ne torzítsa tovább az albán kultúra nyugati ábrázolását. Sőt, felszólította az albán külügyminisztériumot, hogy tegyen valamit, hogy ne kerüljön ki ez a szégyenletes szobor a köztérre.

Szkander bég-szobor Tirana főterén

Aztán jött az albán média is: “Szégyen”, áll az egyik újságcikk címében. Ilir Luka albán művész szerint az a legnagyobb gond a szoborral, hogy összemossa az albán és szláv népet, azt a látszatot kelti, hogy az albánok és szlávok.

A magyarországi albán nagykövet, Arian Spasse gyorsan jelezte: a szobor alapvetően meg fog változni, és jobban fog hasonlítani az albánok által ismert és szeretett Szkander béghez.