Egyáltalán nem veszélytelen, sőt igen kockázatos mutatványra vállalkozott a Balkaninfo.hu, amikor kiment a Željezničar – GOSK Gabela bosnyák futballmérkőzésre.

Szarajevóban járva hamar feltűnik az embernek, itt szeretik a focit, a válogatott mezek és ajándéktárgyak mellett a két helyi csapatnak a Zeljo-nak és az FK Sarajevo-nak is nagy hangsúlyt fektetnek, mezek, bögrék, sálak, reklámtáblák és természetesen grafiti töménytelen mennyiségben. Hatalmas szerencsénk volt, hiszen a Zeljeznicar valamiért hétfőn este játszotta szezonnyitóját a kis boszniai-horvát csapat ellen, a GOSK Gabela ellen. A mérkőzést a szebb napokat is megélt Grbavica stadionban rendezték.

 

A jegyvásárlás nagyjából fél percet vett igénybe, próbálkoztunk bevetni bosnyák nyelvtudásunkat, ezért a “dve karti” kifejezést használtuk (1 jegy 5 márka, tehát 750 forint volt). A jegyeladónak viszont feltűnt, hogy külföldiek vagyunk ezért inkább angolra váltott. Nem volt kérdés, hova vesszük a jegyet, természetesen a déli-kanyarba, a Manijaci közé (a Manijaci a Željezničar ultrái).


A mérkőzésről nem érdemes túl sokat írni, nem volt túl izgalmas (3-1 -re nyert a Zeljo), de a hangulat viszont kiváló volt ! Pyro, koreográfia, ugrálás, zászlók és szervezett szurkolás teli torokból. Bár nem voltak túl sokan, de igazi meccshangulatot teremtettek, olyat amit Magyarországon ritkán lehet tapasztalni.

Érdekesség, hogy senki de tényleg senki sem vette elő a telefonját, 90 percig csak a Zeljo volt a fontos, így amikor fotózni próbáltam, rám szóltak és kitöröltették velem a képeket (bár sunyiban így is sikerült párat készítenem). Próbáltuk követni a szövegeket, de nem igazán sikerült, biztosan észrevették, hogy külföldiek vagyunk, de mindenki kedves és szívélyes volt. Pedig előfordulhatott volna, hogy távozásra szólítanak fel, mondván mit akarunk az ő helyükön ? A mérkőzés után elmentünk a Zeljo szurkolók egyik törzshelyére is.