A délszláv háború hangulatát megidéző turistaszállás, a War Hostel Szarajevóban található. A különleges szálláshelyet egy délszláv háborút a városban átvészelt család üzemelteti, akik szeretnék megismertetni a turistákkal, mit kellett átélniük egykor.

A szálló egy olyan épületben található, amely a háború idején megsérült és azóta sem újították fel a vendégeket villany, vezetékes víz és fűtés nélküli bunkerszobákban fogadják, akiknek be kell érniük annyival, hogy az életük nem forog veszélyben, és éhezniük sem kell. A hostel tele van háborús ereklyékkel, használati tárgyakkal és az akkori újságokkal.

Az egyedi élményhez hozzájárul, hogy a szobák ablakának – bombázásban kitört – üvegét műanyagzsákkal pótolták, amikor lemerül az akkumulátor vagy egyszerűen csak spórolni akarnak, akkor pedig gyertyával kell világítaniuk. A vendégek nem kényelmes ágyakban, hanem matracokon alszanak és egész éjszaka robbanások hangját hallják.

Aki tehát érdeklődik a történelem iránt, és szeretne háborús túlélőkkel beszélgetni, annak tökéletes ez a szállás. Aki viszont a klasszikus party hostel hangulatot keresi, messziről kerülje el. A vendégek az ostrom alatt evett ételeket is megkóstolhatják, ám a legtöbben elutasítják a száraz tésztából, tejporból, rizsből, cukorból és sóból, valamint a borjúkonzervnek álcázott kutyaételből álló menüt – mondta a 25 éves Arijan Kurbasic, a hostel tulajdonosa.

szarajevo-bunkerhotel-3 szarajevo-bunkerhotel-4 szarajevo-bunkerhotel