Közkinccsé vált a szlovén ipar egykori zászlóshajójának, a csődbement Mura ruhagyárnak a műgyűjteménye, amelynek darabjai ma galériában és közparkokban láthatók Muraszombaton.

A textilipari óriásvállalat, amely nem csak Jugoszlávia idején, de Szlovénia függetlenedése után is Európa egyik legnagyobb ruhagyárának számított, egészen a 2009-es bezárásáig. Az 1980-as években a muraszombati vállalat gyárépületeinek környékét a kor legjelentősebb szlovén szobrászművészeinek megrendelésre készült alkotásai díszítették, emellett festményeket is vásárolt a ruhagyár.

A csődbement ruhagyár műkincseit kormányzati és állami segítséggel a muraszombati Muravidéki Múzeum és a Muraszombati Galéria vásárolta meg. Tíz festmény a galéria állandó kiállásának része lett, a szobrok pedig a Kovács István nemzeti hősről elnevezett utca lakóépületeinek modernista környezetében találtak új otthonra.

Muraszombat nagyon közel található a magyar határhoz, így aki teheti és érdekli, látogasson el a múzeumba. A muraszombati vár mellett pedig érdemes a Szent Miklós plébániatemplomot is megnézni.