Szkopje, Macedónia fővárosa sokat változott az idők során. Az 1963-as földrengés alapvetően változtatta meg a város kinézetét, nem beszélve a “Skopje 2014” tervről. 

Szkopje volt Jugoszlávia déli központja, keresdkedelmileg és kulturálisan is. A II. Világháború után hatalmas fejlődésnek indult a város, azonban 1963. július 26.-án minden megváltozott …

1963. július 26. 5 óra 17 perc volt az a pillanat, amikor Macedóniában, Szkopjében megállt az idő. A Richter-skála szerint 6,9-es erősségű földrengés rázta meg a várost, 20 percen keresztül mozgott a föld. A földrengés hihetetlen károkat okozott, több mint 1000 ember életét vesztette, 3-4 ezren megsérültek. A város lakosságának nagy része elveszítette otthonát, 200 ezer ember vált hajléktalanná. Szkopje, az akkor virágzó nagyváros egy pillanat alatt majdnem a földdel lett egyenlő, az épületek 80%-a lerombolódott. A földrengésről bővebben itt olvashat.

A földrengés után hatalmas nemzetközi segítséggel (köztük magyarral is) újjáépült Szkopje, bár soha nem nyerte vissza régi pompáját. A városra egy másik esemény is nagy hatással volt, ez a “Skopje 2014”-es építészeti projekt volt, mely során hatalmas épületeket, hídakat, szobrokat építettek, mely egyrészt látnivaló az odaérkező turistáknak, másrészt erősíti a macedón nemzettudatot. Tény, azonban, hogy túlzásba estek, a gigantikus projektek nagyon drágák voltak és sok helyen a szép helyett a giccs lelhető fel.

Most viszont beszéljenek inkább a régi fotók Szkopjéről, amelyek az 1963-as földrengés előtt készültek. Ma már szinte teljesen megváltozott a város kinézete. Van azonban egy apró dolog, ami megmaradt, egy ház. A harmadik képen látható ház (baloldali) valahogyan megmaradt, miközben szinte az összes környező ház súlyosan megrongálódott. Ez a ház megmaradt, a liftje pedig az 1963-as földrengés emlékét őrző régi vasútállomás helyén álló Városi Múzeumban található.