Mindig is érdekelt minket, hogy milyen lehet Macedónia egy magyar szemével, így hát elutaztunk Szkopjéba, hogy Cseri Edittel beszélgessünk arról, hogy milyen az élet az országban, miképpen gondolkodnak az ottélők,  milyenek az emberek és hogy miért különleges az ország.

Hogy és mikor kerültél Szkopjébe ?
A férjem miatt kerültem Macedóniába 3 éve, korábban nem is jártam itt. Azelőtt éltem már Írországban, Skóciában és Németországban is. Ezután egy hátizsákos utazáson vettem részt Nepálban, ahol megismerkedtem macedón férjemmel. Majd több hónapot utaztunk, Magyarországra is elvittem. Végül úgy döntöttünk Szkopjében fogunk lakni.

Miért Macedónia lett a választás és mi volt az első benyomásod?
Mivel én korábban többször éltem más országokban is, így nem vált nehezemre az országváltás. Elsőre sokkhatás ért Macedóniában, a rendezetlenség és az utcák állapota miatt, de a helyiek mentalitása révén véleményem megváltozott. Ahol korábban éltem, például Németországban teljesen más mentalitás van. Itt sokkal direktebbek, közvetlenebbek az emberek- ami a szívükön, az a szájukon. Nekem ez a fajta életritmus szimpatikusabb.

Mekkorák a különbségek az országon belül ?
Szkopje és Ohrid a legfejlettebb városok, a többi rész elmaradottabb, szegényebb.

Mik a kedvenc helyeid Szkopjében?
A régi bazárt nagyon szeretem autentikussága miatt, hogy színes, hiszen törökök, macedónok és albánok egyaránt élnek itt. Másik kedvencem a Debar Maalo, a helyi bohémnegyed, ami a fiatalok egyik kikapcsolódási helye is.

Milyenek a macedónok ?
Sokkal társaságkedvelőbbek, mint a magyarok – mindenki nyitott, mindenki beszélget. Ha elmész a boltba, mindenki mindenkivel társalog. Sokkal spontánabbak is, mindenkinek az ajtaja nyitva áll. Segítőkészebbek az emberek itt Macedóniában, pár telefon elég is és bármit el lehet intézni 10 perc alatt.

Hogyan fogadtak téged Macedóniában?
Tárt karokkal vártak és nagyon sokat segítettek a beilesszkedésben, szinte családtagként kezelnek. Bármilyen kérésem, kérdésem volt, rögtön álltak rendelkezésemre.

Edit és macedón férje, Dado

Mennyire ismered a macedón ételeket?
Én szinte mindennap főzök, nemcsak macedón, hanem magyar ételeket is. Sokszor főzök paprikás krumplit vagy főzelékeket. A főzelékeket itt nem ismerik, így eléggé különleges ételnek számítanak.

Szerintem a macedón ételek a világ egyik legjobbjai. Amikor külföldön vagyunk mindig azon gondolkozunk mit fogunk először enni itthon. Nekem a saláták a kedvenceim, de a tavcse gravcset is imádom. Az ételekről egy egész napot tudnék mesélni.

Máshogy is étkeznek a macedónok: előételnek salátákat szoktak kérni, majd jönnek a főételek. Itt az étkezés egy társasági esemény, többen összeülnek és akár 5-6 órán keresztül beszélgetnek, esznek-isznak.

Mennyire optimisták a macedónok?
Optimistábbak mint a magyarok pedig rosszabb helyzetben van az ország, de ez a mentalitásból fakad. A lényeg, hogy legyen saláta, csevap és rakija 🙂

Macedónia turizmusa fellendülhet szerinted?
Macedónia gyönyörű ország rengeteg kulturális örökséggel, illetve autentikussága mindenkinek a szívét elrabolja. Itt nincsenek gyorséttermek nagy számban, mint mondjuk máshol. Ezt az örökséget és különlegességet kell megőriznie az országnak. Mi is a turizmussal foglalkozunk, hiszen három apartmanunk is van a Debar Maalo körzetben, közel a belvároshoz, illetve indítottam egy blogot is Magyar lány Szkopjében címmel.

Miért indítottál blogát, mik a visszajelzések, mennyire érdekli a magyarokat Macedónia, mik a leggyakoribb kérdések ?
A tömegközlekedéssel kapcsolatban érkezik a leggyakoribb kérdés, mert angol nyelvű információ sincs nagyon. Ajánlani tudom mindenkinek az autóbérlést, mivel a legtöbb látnivalót csak autóval lehet megközelíteni. A visszajelzések alapján a magyaroknak nagyon tetszik Macedónia és mindenki azt mondja, hogy vissza fog térni. Évről évre több magyar utazik Macedóniába és segíteni szeretnék nekik a tájékozódásban és hogy mik Macedónia legszebb helyei.

Hogy megy a macedón nyelv ?
Még mindig tanulom a nyelvet, de társalgási szinten már megy könnyedén. A cirill betűkkel kezdetben problémám volt, de leküzdöttem.

Nálatok kétszer van Karácsony és Húsvét?
Igen, mivel a macedónok ortodoxok, így a vallási ünnepeik dátuma eltér és persze a szokásokban is vannak különbségek. Viccelődünk is a férjemmel, hogy én már decemberben fel akarom díszíteni a fát, miközben a macedónok csak januárban teszik.

Edit blogja – Macedónia látnivalók – Egy Szkopjében élő magyar lány tippjei
Facebookon

Edit és férjének apartmanjai Szkopje belvárosában:
Skopje apartments
Facebookon