Az ezerarcú Macedónia túra (2022) során a résztvevők felfedezhették, hogy milyen színes az ország, továbbá megnézhették Szkopje és Ohrid legszebb helyeit is.

Az utazás rövid beszámolóját olvashatjátok itt.

Az első napon a reggeli megérkezés után bevetettük magunkat a szkopjei fergetegbe, ahol a város nyugatias, európai, illetve keleties, török oldalát is megnéztük. Megtudhatták a résztvevők, miért néz ki így ma Szkopje, amit akár a szobrok városának is lehetne hívni. A város híres szülöttje Teréz anya emlékházát is megtekintettük, majd egy török kávézás/teázás után Európa második legnagyobb bazárját, az Öreg bazárt tekintettük meg. Egy ortodox templom és egy mecset megnézése után sétáltunk a törökfürdők és karavánszerájok között. A délutáni órákban pedig mindenkinek volt szabadideje, hogy egyénileg is barangoljon Szkopjében.

 

 

 

A második napon ismét különleges programok vártak ránk, ugyanis Macedónia nyugatias városba, amit a Konzulátusok városának is hívnak, Bitolába látogattunk. A zárt és a nyitott bazár felfedezése után végig sétáltunk az élettel teli, hangulatos Sirok sokak sétálóutcán egészen a városi múzeumig, ami korábban katonai iskola volt, ahol nem más, mint Kemal Atatürk tanult. Bitolában volt idő élvezni a város pezsgését egy kávé mellett. Természetesen nem hagytuk ki Heraclea romjait sem, ahol megcsodáltuk a mozaikokat és a színházat is. Ezután egy különleges helyszínre, Vevcsaniba utaztunk, a kis település saját Köztársaságot kiáltott ki, saját útlevéllel és pénzzel (persze inkább csak turisztikai szempontból). Itt kicsit felfrissültünk a forrásnál, majd a késő délutáni órákban Ohridba érkeztünk.

 

A harmadik napon kizárólag Ohridra koncentráltunk, a nap első felében megtekintettünk a város legszebb helyeit, délutántól pedig a csoport tagjai egyénileg is barangolhattak a gyönyörű városkában, hajókázhattak és strandolhattak. Megimerhették miért érdekes az Ohridi-tó és a város. Az óvárosban megtekintettük a papírmúzeumot és a Sveti Sofia templomot, illetve két történelmi házat is megnéztünk (Robev, Kanevcse). Ezután kezdetét vette a felfelé való séta, de minden fáradságot megért eljutni Macedónia talán legszebb helyére, a Kaneohoz. Ezután a Balkán első egyetemének a helyszínére, a Plaosnikra látogattunk, ahol egy rövid kávészünet után Sámuel cár várába is elmentünk, hogy belássuk az egész környéket. Az utolsó állomásunk a kr.e 200-ban épített Ókori színház volt. Délután mindenki strandolni, pihenni indult, illetve volt idő az óvárosban való sétálgatásra és a macedón gasztronómia felfedezésére is.

A negyedik napon a magyar és a macedón történelem szempontjából is fontos Krusevó városába látogattunk. Itt volt a macedón történelem egyik legfontosabb történése, amikor 1903-ban 10 nap erejéig függetlenné tudtak vállni az Oszmán Birodalomtól, ezt nevezik Illindennek. A forradalomnak emléket állító emlékmű megtekintése után lehetőség nyílt megismerkedni az ország leghíresebb énekesének életével, Tose Proeszkivel, aki sajnos fiatal korában autóbalesetben elhunyt. Krusevó városának magyar vonatkozása is van, 1956-ban 550 magyar menekültet fogadott be a település, az ennek emléket állító táblát is megnéztük. A hangulatos kis városban egy ebédszünet után a macedón borvidék felé vettük az irányt, ahol a festői környezetben található Popova Kula borászatban ismerkedtünk meg a macedón borokkal.

Ötödik napon reggel, élményékkel tele utaztunk haza.

Köszönjük az utasoknak a részvételt, reméljük tetszett a túra és várunk vissza Macedóniába! 🙂

Az utazásról készült képgaléria a linkre kattintva látható.