A 13. században épült reneszánsz stílusú vár, amely egyedi egzotikummal rendelkezik, egyszerre tekinthető várnak és barlangnak is.

Ehhez a páratlan építészeti teljesítményhez egy méginkább érdekesnek tekinthető történelem társul, ugyanis ez a terület a 14.században a Habsburgok kezére került és azon belül is a Luegg lovagok kapták meg hűbérbirtok formájában. Viszont a Lueggeknél volt egy Habsburg ellenes Erazem nevű lovag, aki büszke hazafiként többször is támogatta a császár elleni támadásokat ebben az időszakban. Akkor szúrt már nagyon szemet a császári udvarnak, amikor lll.Frigyes osztrák császár és Mátyás király (magyar uralkodó) csatájában Mátyást támogatta.

Ezután megindult a Predjama vár ostroma, ami a kiválónak mondható elhelyezkedése miatt megállta volna a helyét a csatában, ugyanis a barlangrendszerek segítségével hozták a oda az élelmet meg minden szükségletet, de ennek ellenére volt a várnak egy gyenge pontja, amit az Habsburgok egy áruló besúgótól megtudtak és amikor Erazem elment a mellékhelyiségbe, akkor abban a pillanatban a WC-vel együtt az égbe repítették őt.

A szomorúnak vélt történet ellenére a vár viszonylag jó állapotban (újítottak is rajta) megmaradt és viszonylag könnyen meglehet közelíteni, akár egy Ljubljanai autós kiruccanás után, ugyanis mindössze 45 km-re található a fővárostól és aki úgy véli, hogy még nem elég a barlangok világából, annak még lehetősége van a mindössze 10 km-re található Postojna nevű településen levő nagy kiterjedésű csepkőbarlangot meglátogatni.

A cikket írta: Szalóczy Balázs