Përmet kis mérete ellenére számos látnivalót rejt, nem beszélve a gyönyörű természetről! 

Përmet egy mindössze 6 ezer lakosú kisváros Albánia délkeleti részén, a görög határ közelében, Gjirokastrától kb. 25 kilométerre.

A várost “hős városnak” is szokták nevezni, a második világháború során ugyanis a kommunista partizánok első hadi sikereinek egyik fő helyszíne volt, majd 1944 májusában itt tartották meg az Enver Hoxha egyszemélyi hatalmát konszolidáló përmeti kongresszust.

Përmet talán legnagyobb látnivalója a Kadiut-híd, illetve a mellette található termálvízforrás, melynek hőmérséklete kb 26-32 fokos. Ez kihagyhatatlan látnivaló, ha az ember itt jár!

Ezért érdemes Përmetbe utazni!

Egyébként Albánia-szerte nevezetes a përmeti bor és raki. A Përmet fölé magasodó folyóparti Város-sziklán (Guri i Qytetit) középkori vár romjai állnak. A város két, műemléki védelem alatt álló lakóépülete (Ylli Imam és Lilo Vangjeli kőházai) az oszmánkori építészet jegyeit hordozza magán. A belvárostól délre található a fedett tornácos Szent Miklós-templom, amelynek az eredeti faragott mennyezete máig fennmaradt. Közelében áll a Szent Paraszkevi-templom, ami  1973 óta védett műemlék. 

A Përmetet övező hegyvidék természeti értékei szintén lenyűgözőek. A várostól északra, 1200 hektáron terül el a Hotovai-fenyves nemzeti parkja. Nevezetesek két vízfolyásának vadregényes szurdokvölgyei, a Lengarica-kanyon és a Kosova-kanyon.

Szent Paraszkevi templom