A magyar-szerb-kínai összefogással megújuló Budapest-Belgrád-vasútvonal fogja jelenteni a leggyorsabb szállítási útvonalat Délkelet-Európa és a kontinens belseje között – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.

Szijjártó Péter szerint a kínai Egy övezet, egy út kezdeményezéssel olyan nemzetközi együttműködés jön létre, amely komoly infrastrukturális fejlesztésekben, a kereskedelem ösztönzésében és a pénzügyi szolgáltatások elterjesztésében érhető tetten. Az útvonal Kelet-Kínából a görögországi Pireusz kínai tulajdonban levő kikötővárosba vezet, onnan pedig vasútvonalon szándékoznak az árut a kontinens belsejébe juttatni. A két fővárost összekötő szakasz ennek egy része lenne.

A kivitelezést egy magyar és két kínai cég, az RM International Zrt., a China Tiejiuju Engineering & Construction Kft és a China Railway Electrification Engineering Group konzorciuma fogja végezni. A magyar szakasz 166 kilométer hosszú, a Kelebiáig futó új nyomvonal elkerüli a magyar városokat. A műszakilag elvárt kétvágányúsítás és 160 km/óra működési sebesség azt fogja jelenteni, hogy 1 óra alatt lehet majd leérni a magyar-szerb határra.