Görögország északi részén Makedónia régióban található Kasztória városa és a tó, melyet kevesen ismernek. Festői szépségű, nyugodt kis hely, ahol az ember feltöltődhet.

Kasztória (Kastoria) avagy szláv nyelven Kostur Görögország északi részén található, Makedónia régió nyugati részén. A város híres csodaszép tójáról, bizánci stílusú templomairól és textilaiparáról.

Thesszalonikitől 220 km-re nyugatra, az Orésztisz (más néven Kasztoria) tóba nyúló földnyelven létesült. A 3000 éves város a bizánci időkben is jelentős település volt, ám hírnevét, mai különleges hangulatát és szépségét, főképp a 18. század végén külföldről betelepült szűcsmestereinek köszönheti, akik új életet teremtettek ezen a hegyektől övezett és a külvilágtól elzárt településen.

Három Szent templom

A várost erdős hegyek, gyümölcsültetvények veszik körül. Kasztória hangulatát a tó felé lejtő utcák szélein a régi, archondika stílusú kereskedőházak sajátos architektúrája és a város fekvése adja meg. Jellegzetesen makedón építészeti stílusa (terméskőből, fából épít­keztek, az ablakok nélküli alsó szint fölött kiugró emeletet, padlásszintet emeltek) sajátos hatással van a látogatóra.

A 35 ezres városban számos régi ortodox templom található, emellett érdemes a tóparton egy hosszú sétát tenni. Kasztória nyugodt, hangulatos kisutcái lemásolhatlan, egyedi stílust adnak a városnak.

A városközpont főútvonalain sétálva, házak között bukkanak fel a kis, de annál autentikusabb bizánci stílusú ortodox templomok. Házai a tóra néző dombokra, egymás fölé épültek. Zegzugos, macskaköves utcácskái a félsziget mindkét partját szegélyező szép sétaútba torkollanak. Jelenlegi prosperitását is ügyes kezű szűcseinek köszönheti, akik apró kis szőrmedarabokból látszatra tökéletes bundákat készítenek. Igaz, emiatt a bunda súlya sokkal nagyobb, ára viszont jóval kisebb lesz. A prémkereskedelem még ma is a lakosság fő bevételi forrása.