A helyszínen tekintettük meg Európa egyik legnagyobb mérkőzést, a Partizan-Crvena Zvezda derbit.

Európában sok derbi van, de ez más, nagyon más … Szerbiában ez a mérkőzés nem csak 90 percig tart, az ultrák és huligánok folyamatos harcban vannak egymással.  A mérkőzés előtt számos tanácsot kaptunk, mire figyeljünk és miket kerüljünk.

A mérkőzés 19 órakor kezdődött, mi civilben mentünk a mérkőzésre (ezt tanácsolták) és gondoltuk leszállunk a Szent Száva templomnál, ahol már számos Partizan szurkolót lehetett látni. Elkezdtünk sétálni a stadion felé pár üveges sörrel a kezünkben, egy parkhoz érve rendőrök állítottak meg minket, akik angolul elmagyarázták nekünk, hogy az üvegeket itt kell hagynunk. A sörök gyors elfogyasztása után, az egyik rendőr oda szólt nekünk: “Good luck guys” – ezzel tovább fokozva idegességünket a mérkőzéssel kapcsolatban.

A stadionhoz érve már lehetett hallani, hogy az ultrák éppen próbálgatják hangszálaikat. A jegyünk az oldalsó (Zapad, nyugat) szektor közepére szólt, ahol szinte mindenki civilben volt, de főleg a Partizan-nak szurkoltak, a néhány Zvezda szimpatizáns csak a góljuknál bukkant fel.

A mérkőzésről nem érdemes túl sok említést tenni: 1-1, Partizan jobb volt, a Crvena Zvezda mázlis. Sokkal inkább a hangulat, amiről érdemes beszélni. A hazai oldalon a Grobari biztosította a hangulatot, de volt egy másik Partizan ultracsoport is, akik a vendégszektor mellett foglaltak helyett. A fekete-fehérek közül számos fiatal veszítette életét az elmúlt 1 évben, így a legtöbbször az ő nevüket skandálták, de volt akiről egy nagy drapit is készítettek. A vendég oldalán a Delije teljes létszámban jelent meg és biztosították, hogy ne legyen egyoldalú a szurkolás.

Balhé nem igazán volt, a Partizan ultrák inkább egymással verekedtek össze a félidőben, míg a zvezdások elkezdtek felgyújtani pár széket. A hangulat kiváló volt, a kapuk mögött, mindenki teli torokból nyomta.

Összefoglalásként azt tudjuk mondani, alaptalan volt az ijedségünk, hiszen semmi incidens nem ért minket, végig magyarul beszéltünk, sőt még egy szabadkai szerb úrral is megismerkedtünk, aki megmutatta, merre lehet egy jó csevapot kapni. A hangulat nagyon jó volt, magyar pályán ritkán tapasztalni ilyen fanatizmust, mint egy Partizan-Crvena Zvezda derbin. Mindenkinek tudjuk ajánlani, hogy látogasson el a belgrádi derbire, nem mindennapi élményben lesz része.