Macedónia 1/4-t alkotó albán kisebbség központja, az ország nyugati részének legnagyobb városa, Tetovo.

Macedónia 25%-a, mintegy 500 ezer ember albán nemzetiségű, akik főleg az ország északnyugati részén egy félhold alakban élnek. Tetovo egy 52 ezer lakosú város az ország északnyugati részén, ezt a várost tartják az albánok saját, külön fővárosuknak. Nem véletlenül ugyanis, itt van az albán kultúra egyik fellegvára, továbbá itt van Macedónia harmadik legnagyobb egyeteme is.

Nem mindig volt viszont ez így, 1961-ben még a macedónok voltak többen, mára viszont már csak a város 35%-a macedón nemzetiségű. A két etnikum mindennapi ellentétben él nap mint nap, 2001-ben felfegyverzett albánok háborút robbantottak Macedóniában, amit végül az Ohridi egyezmény zárt le azzal, hogy az albánok egyenjogúságot kaptak.

Tetovo mára viszont egy kifejezetten szép és hangulatos város lett, a mecsetekkel, kávézókkal, bazárral és a helyi piaccal. A város legnagyobb látnivalója az úgynevezett festett mecset, amit még a 15. században építettek.

A várost a Pena folyó ketté szeli, ami mellé a törökök saját fürdőt is építettek, illetve Tetovo-ban vannak a Baltepe erőd romjai is.

Igen szerencsések a macedónok, ugyanis az országnak saját síközpontja is van, a Popova Sapka télen a Balkán egyik legnépszerűbb síparadicsoma.