Bemutatjuk Macedónia top 10 látnivalóját !

1.SZKOPJE

Macedónia fővárosa, Szkopje az ország egyik legszebb helye, telis-tele látnivalókkal. A Vardar folyó nem csak a várost hanem két kultúrát is szétválaszt. Az egyik oldalon egy teljesen európai rész, míg a másikon a régi török időkre emlékeztető terület. Szkopje sokak számára furcsa lehet hatalmas méretű barokk stílusú, de új építésű épülteivel és az azokat jellemző giccsel. Nem érdemes kihagyni a földrengésben elpusztult vasútállomás épületét, a Teréz Anya Emlékházat, a főteret a Nagy Sándor szoborral, a bazárt, a Sveti Spas templomot, illetve a várat sem, ha Szkopjében jársz. Ha érdekel Szkopje összes látnivalója, kattints a linkre. 

2. OHRID

Az Ohridi-tó és azon belül Ohrid város talán Macedónia legszebb helye, amit semmiképpen sem lehet kihagyni ! Az Ohridi-tó Európa egyik legrégebben kialakult, legmélyebb és legtisztább tava, ahol a strandolás mellett érdemes a várost is megtekinteni, ugyanis történelmileg a város igazán különleges. A városban található több tucat bizánci stílusú ortodox templom és lenyűgözően szép ikonosztázok igazán különlegessé teszik a várost. A Szent Jovan Kaneo, Szent Perivlepta, Szent Nikola, Szent Sofia, Plaosnik templomok mellett érdemes a várat és a sétálóutcát is megtekinteni.

3. SZENT NAUM KOLOSTOR 

Az Ohridi-tó partján, Ohrid várostól egy órányi távolságra található a 905-ben épített Szent Naum kolostor, amit autóval vagy hajóval is meg lehet közelíteni. A kolostorban található templom és ikonosztáza eredeti állapotában megmaradt, így aki igazi történelemre vágyik, az itt megtalálja. Egyébként a kolostor mellett strandolni és kirándulni is lehet.

4. MATKA KANYON

A Matka kanyon Macedónia legjobb és legszebb kirándulóhelye, ami Szkopje mellett található. A kanyonban lehet kajakozni, kenuzni, de aki csak sétálni szeretne, annak is ez egy tökéletes hely. A kanyon oldalában kialakított útvonal mellett fedezhetjük fel a gyönyörű tájakat, míg csónakkal megtekinthetjük Európa egyik legmélyebb barlangját, a Vrelo barlangot.

5. KRUSEVO

Krusevo mindössze egy 5 ezer lakosú kisváros, ami a hegyekben található, így a hegyoldalba épült házak elképesztően szép látványt nyújtanak. A városban található a leghíresebb macedón énekes, Tose Proeszki-nek az emlékháza, illetve a Makedonium, vagy más néven Illinden emlékmű, amit a törökök elleni forradalom emlékére építettek.

6. MAVROVO 

A Mavrovo Nemzeti Park Macedónia nyugati részén található és nem csak nyáron hanem télen is népszerű hely. Nyáron kajakozni, kenuzni, míg télen síelni lehet.

7. BITOLA

Bitola Macedónia második legnagyobb városa, aminek főterén áll II. Philliposz lovasszobra a Sirok Sokak sétálóutca elején, ahol jobbnál-jobb éttermek találhatóak. Bitola egyik érdekessége, hogy a többi macedón városhoz képest igen “nyugatias” stílusa van, talán ezért is nevezik konzulátusok városának. Ha érdekel Bitola összes látnivalója, kattints a linkre. 

8. SZTOBI 

Sztobi az ország középső területen található és története a római korig nyúlik vissza. A várost a római alapították, miután megszállták Makedóniát. Érdemes a környék borászatait is felkutatni, ha az ember itt jár, ugyanis a térség legjobb borai itt vannak.

9. GALICSICA NEMZETI PARK

A Galicsica Nemzeti Park az Ohridi és a Preszpa tó között található, lenyűgöző látványt nyújtva az oda látogatóknak. Van egy olyan pont, ahonnan mindkét tót lehet látni. Ennél többet nem is érdemes leírni, elképesztően szép.

10. BEROVO

Macedónia keleti részén, közel a bolgár határhoz található a mindössze 7 ezer lakosú Berovo, ami talán az ország “legpofásabb” városa. A várostól pár kilométerre található a Berovo-i tó, amely bár nem túl nagy, még is lenyűgözően szép. A tavat körbe is lehet sétálni. A fák között pedig végre a természetben érezheti magát az ember, messze a város minden zajától és bajától.