2019 január 10-én indultak útnak a montenegrói mazsorettes Mimózák karavánja, hogy Európa több országában is népszerűsítse a februárban kezdődő ötven napos Mimóza fesztivált és Herceg Novi nyári programjait. Az ország legnagyobb turisztikai rendezvényét idén ötvenedik alkalommal szervezik meg. A koncertekkel, maszkabálokkal, táncmulatságokkal és színházi előadásokkal színesített fesztivál február 1-től március 22-ig tart Herceg Noviban.

Az ötvenéves Mimóza fesztivál mazsorettesei először Bécs utcáin vonulnak végig, majd pedig Újvidékre viszik el a rendezvény hangulatát. A montenegrói lányok Boszniában, Szlovéniában, Horvátországban, Szerbiában és Ausztriában is fellépnek majd.

A Mimózák 50. ünnepének megnyitóján, február 1-jén a régió egyik leghíresebb énekese, Zdravko Čolić ad koncertet, másnap a mazsorettes lányok látványos felvonulását lehet megnézni. Február első hétvégéjén egyébként minden évben rengeteg turista érkezik a tengerparti városba, hogy bekapcsolódjon a zenés mulatozásba, továbbá, hogy megízlelje a montenegrói riviéra legfinomabb borait és speciális halételeit.

A több hetes Mimózák ünnepén összesen négy maszkabált szerveznek, megtartják a hagyományos virágkiállítást, megnyitják Herceg Novi galériájának szalonját és számos színházi előadást is tartanak.