Veliko Tarnovo Bulgária egyik leglátogatottabb városa, melyek a cárok otthona volt. Az oda látogatók a festői szépségű vár és történelmi látnivalói miatt szeretnek bele. 

Veliko Tarnovo Bulgária északi részén, a Balkán-hegységnél található, a várost ketté szeli a Jantra folyó. Régi magyar neve Tövisvár. A város két ízben is betöltötte Bulgária fővárosának szerepét, előbb 1185–1393 között, majd 1878–1879 között is. Történelmi szerepéből és festői, ódon látványából adódóan napjainkig Bulgária egyik, turisták által leginkább látogatott városa, emellett adminisztratív, gazdasági és kulturális központnak is számít.

Veliko Tarnovo egyike Bulgária legrégebben lakott településeinek. A jelenlegi települést először a 12. század elején említik írásos források Tarnovgrad néven. A 12. és 14. század között a város Bulgária legfontosabb politikai, gazdasági, vallási és kulturális központjává vált, ennek az oszmánok vetettek véget, akik egészen 1908-ig voltak az országban.

Habár az első, független bolgár parlament Tarnovóban gyűlt össze és itt fogadták el az ország alkotmányát is, alig egy év múlva a teljes bolgár törvényhozás Szófiába költözött. Ennek ellenére I. Ferdinánd bolgár cár 1908-ban a város ortodox katedrálisában kiáltotta ki az ország függetlenségét, így tisztelegve a város történelmi múltja előtt. 1965-ben az addig hivatalosan Tarnovónak nevezett várost átnevezték Veliko Tarnovóvá („Nagy Tarnovo”).

Veliko Tarnovoban járva ne hagyjuk ki a régi óvárost, érdemes sétálni a Rakovski utcában és felfedezni a környező bazáros hangulatú utcákat, régi boltokat, kávézókat, éttermeket.

Veliko Tarnovo másik nagy látnivalója a Negyven mártír temploma, melyet az 1200-as években építettek. Az ortodox templom az idők során többször megrongálódott, az oszmán uralom idején pedig mecsetté alakították át. Aki már járt Bulgáriában, az tudja, hogy az ország tele van furcsábbnál furcsább szobrokkal, emlékművekkel, természetesen itt is található pár ilyen, mint például az Asen emlékmű, ami egy hatalmas kard, illetve a Bulgária anyja emlékmű. Mindkettő a szovjet építészeti stílust hordozza magában.

Utoljára hagytuk Veliko Tarnovo legnagyobb látnivalóját, a Tsaravets erődöt. A hatalmas vár volt a Bolgár Birodalom központja, a cárok otthona, ezér is hívják a várost a “cárok városának”. A virágzásnak a 14. században lett vége, amikor a törökök 3 hónapnyi harc után elfoglalták és felégették az erődöt. A 20. században felújították és ma ez Bulgária egyik leglátogatottabb helye, amit gyakran fényjáték tesz még látványosabbá. Az erődben található a patriarkális templom is.

Veliko Tarnovo-ban ezen felül még számtalan látnivaló van, a Jantra folyó menti házak, régi, hangulatos utcácskák és templomok. Érdemes nem egy pár órát, hanem minimum 1 napot rászánni a városra, mert garantáltan bele szeret az ember.