Vannak akik többszáz kilométert utaznak, hogy ott ehessenek, de vajon mitől más, mitől különleges a bezdáni halászcsárdákban készülő halétel– erre is kerestük a választ tavaszi túránkon.

Máshogy készítik a Tisza mentén, a Duna alsó és felső szakaszain valamint a Balatonon. A bezdáni halászlé, amely már-már nem csak szimplán egy étel hanem több is annál, valójában egy külön “alfajt” képvisel, ugyanis egyedül a bajai halászléhez hasonlítható. Viszont Pakstól Bezdánig a halászlé elkészítésének módja hasonló. Délebbre már krumpli és répa is kerül az ételbe, a Tisza vidékén pedig egészen eltér a készítése. A szájhagyomány szerint még a 19.. században a halpaprikást Pakstől Újvidékig egyformán főzték.

Mint ahogy más az elnevezés is: ha a Duna mentén halat főznek, akkor az. halpaprikás, a Tisza mentén halászlé, a Balaton mellett halleves készül.

A bezdáni halpaprikás esetében a lé a lényege, nem passzírozzák a halat, nem készítenek alaplevet és nem pucolják hófehérre a halat.

Úgy készítik, ahogy az ősök is tették, amikor egy egész napos halászat után a nádasban sietősen összedobták az ebédjüket.

Tehát mindig nyílt tűzön készül bográcsban – ezt a hagyományt viszik tovább a bezdáni halászcsárdák is. A te ízlésed szerint készül – megválaszthatod, hogy hányféle és milyen halból készüljön és hogy mennyire legyen csípős.

A bogrács alatt legjobb ha fűz- vagy nyárfával tüzelünk, fenyőfával soha. A halat kevergetni nem szabad, mert összetörik, 3 centi vastag szeletekre vágva. 40 percig főzzük, forrástól számítva. Ponty mindenképp kell, hogy legyen benne, a többi csak ráadás, bár azt mondják 5 fajta halon felül igazán jó a halászlé. Nagyon jó ha kerül bele kis csuka, dévérkeszeg és törpeharcsa.

Kihagyhatatlan kellék még a gyufatészta, amit az asszonyok készítenek. Ez a hagyomány állítólag a dunai vízimolnároktól ered, akik népes családokat tartottak el s általában magából a halból nem laktak jól. Molnárként lisztjük mindig volt elég, így tésztát adtak a halhoz ami elterjedt az egész közösségben.

És végül, de nem utolsó sorban sose feledjük a bölcs mondást: Átkozott a hal a harmadik vízben –  az elsőben úszik a másodikban fő, a harmadik víz már átkozott, szóval muszáj bort inni rá!