A híres török utazó, aki bejárta az Oszmán Birodalmat, neki köszönhető, hogy megtudhatjuk milyen lehetett a törökkori Magyarország.

1611-ben látta meg a napvilágot, Isztambul városában, egy viszonylag jól szituált ékszerészettel foglalkozó polgári család gyermekeként. Szerencséjére családjának nem kellett nélkülöznie, így volt lehetősége több iskolában is magába szívni a tudást.Ez évek alatt sikerült elsajátítania az arab nyelvet,a kalligráfiát és a zenét, amelyet az is bizonyított, hogy több hangszeren is kiválóan tudott játszani.Ezen képességek miatt hamar a szultán udvarában találta magát.Mint a szultán hivatalos követe,járta az oszmán területeket és az azon kívül eső területeket.
Ezalatt az idő alatt született meg több műve is,melyeknek a többsége az utazásai alatt felszedett tapasztalatokat írta le,bizonyos népekről és szokásaikról, vagy éppen a messzi egzotikus tájakról. Művei közül is talán a legismertebbek közé tartozik Tarihi szejjah (Egy utazó krónikája) című alkotása, melyet az 1680-as években adott ki Kairóban. Ez a 10 kötetes könyv többféle szempontból is érdekes, ugyanis rengeteg benne az Evlija által használt túlzás és időtlenség, de mégis ehhez az utópisztikus leíráshoz társul egy igenis is valós világkép, mely tele van utalásokkal és fontos információkkal.

További érdekesség, hogy a 6.kötetben Evlija említi az 1660-1666 közötti Magyarországi útjait is, melyben leírja a terület helyzetét és sokrétűségét. Néprajzi és történelmi témájú könyvei mellett rengeteg kritikát is megfogalmazott, melyben leginkább az oszmán vezetést kritizálta. Ennek célja sokszor a demográfiai (sokszínű társadalom) problémákra való felhívás volt. Végül 1684-ben végleg nyugovóra tért Kairóban, de sokan azt gondolják, hogy nem is Kairóban halt meg és nem is 1684-ben, hanem Isztambulban 1687-ben.
Tehát elmondhatjuk, hogy Evlija egy török történetíróhoz méltó módon távozott az élők sorából,nem tudjuk pontosan, hogy hol és mikor.

A cikket írta: Szalóczy Balázs