Makedónia retteg: hétfő este 8 körül 2 újabb földrengést is észleltek a főváros, Szkopje közelében. Az erősebb a Richter-skálán 4 fokos volt, a másik 2,4-es.

Makedóniában napok óta reng a föld. Vasárnap egy 5,3-as okozott nagy riadalmat, és azt folyamatosan követik a kisebb utórengések. A szeizmológusok szerint 2 nap alatt 100 földrengést történt – igaz, ezek közül az emberek legfeljebb 15-öt vettek észre.

Hétfőn kora délután egy 3,7-es rengés miatt sokan kitódultak az utcákra. Este 8 óra körül 2 újabb földrengést észleltek. Az erősebb a Richter-skálán 4 fokos volt, a másik 2,4-es. Az epicentrum a főváros, Szkopje közelében volt.

A vasárnapi riadalom miatt sokan a szabadban éjszakáztak, sátrakban vagy autókban aludtak. A pánikban több mint 50-en megsérültek, őket a szkopjei kórházak látták el. A legtöbben akkor szenvedtek balesetet, amikor igyekeztek mielőbb elhagyni az épületeket, de voltak, akik leugrottak az erkélyekről. Másokat a lezuhanó tárgyak sebesítettek meg.

Egy kicsivel több mint egy hónapja történt Makedónia egy legsúlyosabb özönvize, amiben több mint 20-an vesztették életüket (erről itt olvashat) !

1963-ban Szkopje 3/4-e elpusztult, több mint 1000 ember meghalt, amikor 6.1-es erősségű földrengés rázta meg a fővárost és környékét (a képen ez látható). Nagyjából 200 ezer embernek kellett akkor otthonát elhagynia.