Koszovó déli részén található az ország egyik legszebb városa, Prizren.

Prizren egy 180 ezres város Koszovó déli részén, közel Albániához és Macedóniához. A főleg albánok lakta várost a háború és a rossz gazdasági helyzet miatt 10 év alatt 60 ezren hagyták el.

Prizren joggal nevezhető történelmi városnak, mivel a városban számos középkori építmény található, köztük a Sinan Pasa mecset és a kőhíd, mely alatt a Prizren Bistrica folyó csordogál. A város főterén (Sadirvan tér) számos régi lakóépület és étterem is található.

A várost körülvevő Sar hegyen található a török időkben épült Prizren erőd, ahonnan kiváló a kilátás a városra.

Prizren Koszovó második legnagyobb városaként igen pezsgő éjszakai élettel rendelkezik. Este felé a helyi fiatalok szórakoznak, zenét hallgatnak és sétálnak a város történelmi utcáin.

Prizrent kevésbé érintette a koszovói háború, az albánok és szerbek kölcsönösen rombolták szét egymás történelmi épületeit. Ljevis szerb ortodox templom is szinte a földdel lett egyenlővé, de azóta már felújították. Míg a szerbek a városi múzeumot rongálták meg. 1991-ben még több mint 10 ezer, ma már csak pár száz szerb lakosa van Prizren-nek, a város szerb-negyede romokban áll ma is.

Ha érdekel Pristina látnivalói is, akkor kattints a linkre !