Elérkeztünk a 2019-es Eurovíziós  Dalfesztivál balkáni fellépőinek bemutatásának utolsó részéhez, Macedónia következik.

Macedónia, vagy ahogy most már hivatalosan hívni kellene, Észak-Macedónia nem számít erős tényezőnek az Eurovízión. 2008 óta mindössze egyszer jutottak döntőbe (2012-ben). Az elmúlt 7 évben elég messze voltak ettől.

Tamara Todevska macedón énekes, aki Macedóniát fogja képviselni a 2019-es Eurovíziós Dalfesztiválon, Tel-Avivban a “Proud” (Büszke) című dallal. Tamara hat éves kora óta énekel, és zenész családból származik. Apja, Velko Todevski, a Skopjei Zeneakadémia professzor, és anyja, Branka Todevska egy bosnyák-szerb operaénekes. Testvére Tijana Dapčević, aki 2014-ben képviselte Macedóniát To the Sky című dalával Koppenhágában.

Zenei karrierje 2003-ban indult, amikor is a montenegrói Sunčane Skale fesztiválon második lett. 2005-ben kiadta elő saját albumát, mely a Sino névre hallgat. 2008-ban közösen indult Vrčakkal és Adrijannal Macedónia akkori nemzeti válogatóján, a Skopje Festen. A trió végül megnyerte a műsort, így ők képviselhették országukat a 2008-as Eurovíziós Dalfesztiválon Let Me Love You című dalukkal. A verseny elődöntőjében végül a tizedik helyen végeztek, ami nem volt elég a továbbjutáshoz, mivel a szavazás során első kilenc helyen végzett dal kvalifikált a döntőbe, míg a tizedik helyről a zsűri döntött. 2019. január 25-én a macedón műsorsugárzó, az MKRTV bejelentette, hogy ő lesz Észak-Macedónia indulója a 2019-es dalfesztiválon ismételten.

Korábban bemutatott balkáni országok Eurovíziós dalai:

Montenegró 
Szlovénia
Szerbia
Görögország
Horvátország
Albánia

Bulgária és Bosznia-Hercegovina nem indított jelöltet.