Albánia királyi lagzit tartott, a főszereplő egy magyar királyné unokája.

Az albán köztársaság koronahercege, II. Leka, színésznő barátnőjét vette el, az esküvőn húsz európai királyi család és többszáz arisztokrata vett részt. Bár az 1945 után trónfosztott királyi család tagjai jogilag nem élveznek különleges státust, az illő pompával megtartott ceremónia kapcsán most egy 80 évvel ezelőtti nagy balkáni esküvőt idéztek fel Albániában, melynek komoly magyar vonatkozásai voltak.

1938-ban ugyanis egy magyar királynét ünnepelt Európa, és a függetlenségét az első világháború után megszerző Albánia. Apponyi Geraldine grófnővel ugyan eredetileg főleg politikai megfontolásból kereste a kapcsolatot Zogu király, a puccsistából lett uralkodó, a találkozásból első látásra szerelem lett a romantikus visszaemlékezések szerint. Apponyi grófnő ezzel fél évezred után az első, európai trónra ülő magyar királyné lett.

I. Zogu nem származott ősi monarchikus dinasztiából, de hát ilyen nem is létezett a szokásos megítélés szerint inkább törzsi viszonyok között létező Albániában. Nem sokkal azután, hogy Amet Zogolli miniszterelnök egy forradalom elől Jugoszláviába menekült, orosz fehér tisztek élén tért vissza az országba, és hogy bebetonozza a hatalmát, 1928-ban megkoronáztatta magát. Magát Szkander bég utódjának nevezte, és bevezette a „zogista” tisztelgést is: jobb kéz a szív fölött, nyitott tenyérrel kifelé – a fasiszta Olaszország és a növekvő Mussolini-kultusz befolyását is jelezve.

Az esküvőre magyar főszakácsot és cigánybandát hozattak; a  magyar nép nászajándéka négy lipicai fehér paripa volt, Mussolini aranyozott bronzvázákat, Hitler pedig Mercedest küldetett.

Bár az egyik esküvői tanú az olasz külügyminiszter volt, Mussolini távoli barátságát nem sokáig élvezhették. Amikor alig egy évvel később Olaszország megszállta Albániát, a királyi párnak is sietősen kellett távoznia, . A magyar királyné karján két napos újszülöttjével menekült el az országból, hogy aztán 63 után, meghalni térjen vissza Albániába 2002-ben.

Az ő unokája a most megházasodott trónörökös, aki negyedvérig magyar.  A monarchista szimpatizánsai által csak II. Lekaként emlegetett trónörökös a visszakapott tiranai királyi kastélyban él, boxerein és arisztokrata sportjain kívül jótékonysági akciókkal és politikával foglalkozik; királyi leszármazottként lett az albán köztársasági elnök politikai tanácsadója is.

alban-tronorokos-1alban-tronorokos