Úgynevezett mini schengeni övezetet alakított ki Szerbia, Albánia és Macedónia, hogy 2021-re megkönnyítsék az emberek, áruk, szolgáltatások és a pénz forgalmát a térségben. 

Aleksandar Vucic szerb elnök, valamint Edi Rama albán és Zoran Zaev macedón miniszterelnök közös sajtótájékoztatóján elhangzott, az a cél, hogy állampolgáraik két év múlva már személyi igazolvánnyal is beléphessenek egymás országába, és az összehangolt törvénykezés megkönnyítse az áruforgalmat és a munkavállalást az országok között.

Edi Rama rámutatott, hogy ugyan most csak három ország vezetői találkoztak, de az elfogadott nyilatkozatban végig “nyugat-balkáni hatokról” van szó, vagyis Bosznia-Hercegovina, Koszovó és Montenegró sem maradna ki a szabad mozgás adta lehetőségekből. Kiemelte, előre kell tekinteni, a jövő felé kell fordulni.

Mindhárom ország az Európai Uniós csatlakozásra vár, valószínűleg Szerbia lehet a legkorábban EU-tag, majd Macedónia és a legvégén Albánia.

A szerb, az albán és a macedón vezető megállapodott abban, hogy november 10-én, a macedóniai Ohridban újra tárgyalóasztalhoz ül, és már konkrét elképzelésekkel áll elő a közös gazdasági tér kialakításával kapcsolatban.

Forrás: gondola.hu
Fotó: EPA-EFE/ANDREJ CUKIC