A tavalyi év után idén júliusban is Macedónia felé vettük az irányt, megmutatva az ország legizgalmasabb helyeit.
A délutáni megérkezést követően az estét már a Balkán Jeruzsálemének nevezett Ohridban töltöttük, ahol van aki a strand felé vette az irányt egy késői fürdőzésre, míg mások az óvárost fedezték fel vagy éppen egy partmenti vendéglőben töltődtek fel.
Második nap egy közös burekezés után az UNESCO világörökség részét alkotó Ohrid megismerése várt ránk. Egy 17. századi török utazó 365 templomot számolt a városban, sajnos arra most nem volt időnk hogy az összeset megnézzük.
Viszont megcsodálhattuk a Sveti Sofia eredeti freskóit, a Sveti Jovan Kaneo elől nyíló páratlan kilátást valamint a Sveti Perivlepta egyedülálló belső tereit.

Plaosnik (Ohrid)

A velünk utazók betekintést nyerhettek, mitől játszott Ohrid fontos szerepet a szláv kultúra és írásbeliség létrejöttében. Emellett felmásztunk Sámuel cár várába, megnézhettük a kézi papírgyártás folyamatát és a velünk tartók megtudhatták, hogyan készül az ohridi gyöngy. A kristálytiszta tó vize sokakat fürdésre, hajózásra csábított, így a városnézés után mindenki felfrissülhetett, hogy a napot egy közös vacsorával zárjuk.

A Sveti Naum kolostornál készített csoportfotónk

Harmadnap Ohridi-tó partján levő Szent Naum kolostorhoz utaztunk, majd a Mavrovói-tó felé vettük az irányt megállva egy hegyek között megbúvó régi kolostornál. A tónál nagy szerencse fogadott bennünket, az általában félig a víz alatt levő templom – a szárazság miatt – ezúttal megközelíthető volt gyalogosan, így megnézhettük milyen értékeket rejt belseje.
A napot egy hangulatos tóparti vendéglőben folytattuk, majd Tetovo felé haladtunk, ahol a különleges Festett mecset díszítéseiben gyönyörködhettünk, majd a macedón főváros felé vettük az irányt.

Nagy Sándor lovasszobra Szkopje főterén és mi

Negyedik nap szkopjei városnézéssel kezdtünk, a velünk utazók megtudhatták milyen változást hozott az 1963-as földrengés, mi célja volt a folyómenti partszakasz beépítésének, ellátogattunk a Szkopjéban született Teréz anya emlékházába, ittunk egy hamisítatlan török kávét, elmondtuk hogy került egy ortodox templom a bazár közepébe és elmentünk a város legnyagobb mecsetéhez. A városnézés után sokan a Matka-kanyon felé vették az irányt, ahol hajóra szállva Európa talán legmélyebb vízalatti barlangja, a Vrelo felszín feletti részét csodálhatták meg, míg mások a bazár forgatagát élvezték.

Kávézás Európa 2. legnagyobb bazárjában

Matka-kanyon

Az estét a főváros bohémnegyedében egy élőzenével kísért vacsorával zártuk.
A túra utolsó napján még utoljára bevetettük magunkat a bazár forgatagába, hogy ajándékokkal és élményekkel gazdagon térhessünk haza.

Az utazásról készült fotógalériát a linkre kattintva nézheted meg.