Kétnapos ünnepi programsorozattal emlékeztek az isztambuli magyarok II. Rákóczi Ferenc erdélyi fejedelem török földre lépésének 300. évfordulójára.

Az ünnepi programot Potápi Árpád, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára nyitotta meg, aki a Rákóczi 300 című nemzetközi tudományos konferencián mondott beszédet. A szimpózium témái között szerepel II. Rákóczi Ferenc közép-európai személyisége, történeti jelentősége, valamint a V4-es együttműködés jelene és jövője. Az előadók a visegrádi országokból, illetve Törökországból érkeztek.

A program rodostói (tekirdagi) kirándulással folytatódott, továbbá az ottani Rákóczi Múzeum meglátogatásával. A résztvevőket később a helyi török-magyar baráti társaság, valamint a város polgármestere várta ebédre. A nap végén az isztambuli Szent Benedek-templomban emlékmisét celebrált Ruben Tierrablanca Gonzalez isztambuli, illetve Kiss-Rigó László szeged-csanádi püspök.

II. Rákóczi Ferenc a szabadságharc bukását követően száműzetésbe kényszerült. Az éveken át Lengyelországban és Franciaországban bujdosó fejedelmet 1717-ben végül III. Ahmed oszmán szultán fogadta be és helyezte el kíséretével együtt először Isztambulban, majd 1720-tól Rodostóban, ahol Rákóczi egészen 1735-ben bekövetkezett haláláig élt.