A receptet már a szultáni konyhán is ismerték. Az Oszmán Birodalom központjában, a Topkapi palota konyháján nem csak a téli estéken, de akkor is buzgón főzték a salepet, amikor az uralkodónak kedve támadt a hárembe látogatni. Az italnak ugyanis vágyfokozó hatást tulajdonítottak, mivel a növény gumója hasonlít a férfiak heréihez.
A salep az Orchis Mascula fajtából készül, mely Magyarországon védett növény (füles kosbor), törökországi népszerűsége miatt pedig kivitelét betiltották.

És hogyan készül?  A tejet cukorral és fahéjjal felforraljuk, majd a tűzről levéve pohárba öntünk egy keveset, ebbe keverjük bele az orchidea gumó lisztjét. A besűrűsödő anyagot visszaöntjük a már felforralt tejbe és lassú tűzön főzni kezdjük, amíg egy sűrű, krémes állagú folyadékot kapunk.