A hagyomány szerint, aki iszik a kútból, vissza fog térni Szarajevóba. A mi esetünkben ez már teljesült is, és te már visszatértél Bosznia-Hercegovina fővárosába?

Sebilj egy mór stílusú, a muzulmán városokra jellemző közkút a Szarajevóban levő Baščaršija városrész főterén, az úgynevezett Sebilj téren (vagy ahogyan a látogatók gyakran hívják, a „galambok terén”). 1913-ban építették, manapság Szarajevó egyik jelképeként ismerik.

sebilj arab szó, mely kioszk alakú nyilvános közkutat jelent; a régmúltban minden sebilj mellett egy kiszolgáló állt, aki vizet mert a szomjas járókelőknek. Evlija Cselebi utazó szerint 1660-ban háromszáz sebilj volt Szarajevóban, azonban ezek elpusztultak az 1697-es tűzvészben. A mai Sebilj elődjét Kukavica Mehmed basa, Bosznia oszmán kormányzója építtette 1753-ban. Ezt 1891-ben elbontották, majd Alexander Vitek cseh építész vezetésével 1913-ban a jelenlegi helyen építették fel mását. 1981-ben felújították, majd 1984-ben, az olimpiára készülve kisebb javításokat végeztek rajta, de a délszláv háborúban újra megrongálódott és végül 2006-ban állították helyre.

Úgy tartják hogy minden utazó, aki iszik a kút vizéből, az egyszer még visszatér Szarajevóba!