Görögországi nyaralás során bizonyára sokan megismerték, megmutatjuk miképpen készíthető el házilag. A spanakopita egy sós rétesféle, amiben a vékony és ropogósra sült réteslap fokhagymás spenótot és fetát rejt, amit készíthetünk piteformában, nagyobb lepényt sütve vagy hajtogathatjuk háromszögekké is.

Hozzávalók:

  • 8 réteslap
  • 15 dkg feta sajt
  • 35 dkg zsenge spenót
  • 1 fej hagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • kevés citromlé
  • 10 dkg vaj
  • frissen őrölt bors
  • szezámmag

Elkészítés: A vaj felét megolvasztjuk, megdinszteljük rajta a felaprított hagymát és fokhagymát, rádobjuk a megmosott spenótot, fonnyadásig kevergetjük. Lehúzzuk a tűzről, a fetát rámorzsoljuk, kevés citromlével meglocsoljuk.
A maradék vajat is megolvasztjuk. A réteslapokat lekenjük az olvasztott vajjal, kettesével egymásra fektetjük, 3 hosszú csíkra vágjuk. Az aljára teszünk egy evőkanálnyi fetás spenótot, majd háromszögekre hajtogatjuk (ahogy a lenti videóban). Lekenjük olvasztott vajjal, megszórjuk szezámmaggal, sütőlemezre tesszük, és 180 fokra előmelegített sütőben 15-20 perc alatt megsütjük