Görögországi nyaralás során bizonyára sokan megismerték, megmutatjuk miképpen készíthető el házilag. A spanakopita egy sós rétesféle, amiben a vékony és ropogósra sült réteslap fokhagymás spenótot és fetát rejt, amit készíthetünk piteformában, nagyobb lepényt sütve vagy hajtogathatjuk háromszögekké is.
Hozzávalók:
- 8 réteslap
- 15 dkg feta sajt
- 35 dkg zsenge spenót
- 1 fej hagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- kevés citromlé
- 10 dkg vaj
- frissen őrölt bors
- szezámmag
Elkészítés: A vaj felét megolvasztjuk, megdinszteljük rajta a felaprított hagymát és fokhagymát, rádobjuk a megmosott spenótot, fonnyadásig kevergetjük. Lehúzzuk a tűzről, a fetát rámorzsoljuk, kevés citromlével meglocsoljuk.
A maradék vajat is megolvasztjuk. A réteslapokat lekenjük az olvasztott vajjal, kettesével egymásra fektetjük, 3 hosszú csíkra vágjuk. Az aljára teszünk egy evőkanálnyi fetás spenótot, majd háromszögekre hajtogatjuk (ahogy a lenti videóban). Lekenjük olvasztott vajjal, megszórjuk szezámmaggal, sütőlemezre tesszük, és 180 fokra előmelegített sütőben 15-20 perc alatt megsütjük