Volt szerencsénk pár éve kipróbálni Szkopje egyik legrégibb éttermét, a Stara kuka-t és bátran ajánljuk mindenkinek !

Immáron Szkopjébe repülővel is lehet utazni és érdemes is, mivel a város számos érdekességet rejt, illetve szinte kötelezően ajánlott a macedón gasztronómia felfedezése is. Erre pedig a legjobb hely az Öreg ház (macedónul Stara kuka). Olyan élményt szerez ott az ember, amit soha nem felejt el és úgy megszereti a macedón konyhát, hogy mindig azt akar majd enni. Az éttermet 1836-ban hozták létre, tehát Macedónia kultúrájának része lett. A Stara kuka 5 perc sétányira található a főtértől.

Az étterembe belépve egy olyan érzése van az embernek, mintha legalább 100 évvel korábban lenne, a falakon macedón népviseleti ruhák, edények, főzőeszközök, képek a régi étteremről. A pincérek is népviseletben szolgálják fel az ételeket és ráadásul nagyon kedvesek és szívélyesek a vendégekkel. Az ételek nagyon finomak és speciálisak, itt nem a csevap vagy a pljeskavica a legnépszerűbb, sokkal inkább a tradicionális macedón ételek, mint a tavce gravce vagy a selsko meso. Kiemelkedően széles az étterem borválasztéka, és ennek az az érdekessége, hogy ezek mind macedón borok.

Az élményeknek viszont meg is van az ára, ahhoz hogy az ember Szkopje legrégibb és talán legjobb éttermében egyen, fizetni kell sajnos. Ne gondoljunk viszont súlyos ezrekre és lehúzásokra – a legdrágább főételek is 400 dénárba (2000 forintba) kerülnek, egy 3dl-es sör 500 forint, de egy tavce gravce csak 1000 forint. Az éttermet bátran ajánljuk remek kulináris élményei miatt ! Nagyon gyakran élő zene is van az étteremben !

Stara kuka, Szkopje