Szlovénia nyerte a kosárlabda Európa Bajnokságot.

Délszláv derbit rendeztek a kosár EB döntőjében, ahol Szlovénia és Szerbia csapott össze, a mérkőzést Szlovénia 93-85 -re nyerte. Ez egy történelmi sikert volt a mindössze 2 millió lakosú országnak, ugyanis még soha nem nyertek kosár Európa Bajnokságot.

A győzelem után valóságos örömünnep alakult ki Ljubljanában, több ezer szurkoló vonult az utcára ünnepelni. A csarnokban is több ezer szlovén szurkoló volt, aki végig buzdította a válogatottjukat.

Hétfőn Ljubljanában 18 órára 150 ezer embert várnak az Eb-győztes szlovén férfi kosárlabda válogatott köszöntésére. A mai nap folyamán érezni lehet, nagy dolog van készülőben Szlovéniában, hiszen a napilapok címlapjait a friss Eb-győzelem uralja. S hogy miként várhatnak ennyi embert a szlovén fővárosba?

Nos, a szlovén vasúttársaság akciót hirdetett, hogy minden olyan utas, akik valamilyen szlovén sállal, vagy zászlóval száll vonatra hétfőn, az ingyen veheti igénybe a szolgáltatást – ez persze a visszaútra is vonatkozik, ami jó néhány esetben már a másnapra fog tolódni…

Érthetően a szlovén lapok is a sportsikerekkel vannak elfoglalva, a Vecer napilap címlapján a „Miénk az arany!” felkiáltás olvasható, a Novice Svet 24-en a „Köszönjük, hősök, hőseink!”