Idéntől már Albániába is szervezünk utakat, első albániai utazásunk útibeszámolóját tudjátok elolvasni. Az utazás során az ország középső területeit fedeztük fel!

A 2024 június 10-14. közötti Albánia csodái utazás útibeszámolója.

Az első napon a késő délutáni órákban érkeztünk meg Tiranába repülővel, majd alig fél óra alatt már ott is voltunk Durresben, ami a csillagtúránk központja volt. Külön élmény volt, hogy minden utasnak saját erkélyes szobájából tökéletes kilátás nyílt a tengerre. A szálláselfoglalás után néhányan a tengerpartra, néhányan az éttermekbe mentek.

A második napon Berat városába látogattunk, amit Albánia ezerablakos városának is neveznek. Először a várat fedeztük fel, köztük az ott található Onufri ortodox templomot, mely múzeumként funkcionál, illetve több ortodox templomot is láthattunk a várban, majd a kilátópontról lenézhettünk az Oszum-folyó két oldalán található városra. Ezután a belváros felfedezése volt hátra, a hídról megnézhettük, honnan kapta nevét Berat, hiszen a Mangalem városrészben számos régi hangulatos házikók sorakoznak egymás felett és mellett. Délután mindenkinek jutott szabadidő, hogy egyénileg is tudjon barangolni a Gorica és a Mangalem városrészben, beszerezze az ajándékokat, egyen, igyon, kikapcsolódjon. Sőt, az utazást természetesen úgy raktuk össze, hogy minden nap lehessen strandolni, így a délutáni órákban már vissza mentünk Durresbe, hogy a tengerparton mindenki tudjon pihenni, fürdeni.

A harmadik napon a reggeli órákban ismét dél felé vettük az irányt, Vlora városába, ahonnan egy egésznapos hajókirándulásra indultunk. Először a Szazan-szigetre látogattunk, amely egy különleges, lakatlan sziget, ahol csak katonák vannak. Itt kétféle lehetőség volt, a kalandvágyók felfedezhették a szellemvárost, a pihenésre vágyók pedig a gyönyörű kék színű Jón tengerben fürdőzhettek bunkerek között. Ezután a Karaburun-félszigetre látogattunk, a gyönyörű kilátás mellett, először Haxhi Ali kalózbarlangjához mentünk, majd egy szuper strandon lehetett pihenni, strandolni, fürdeni a kék tengerben.

A negyedik napon Durres környékén maradtunk, először a tengerparti város belvárosának legszebb helyeit néztük meg, a tornyot, az ókori színházat, majd egy tengerparti sétával zárult a városnézés. Utána a Szkander bég brandy (konyak) gyárba és borászatba látogattunk, ahol az üzem megtekintése után 10 bort és 10 röviditalt korlátlanul lehetett kóstolni. Az ebédet pedig egy hegyen található szuper étteremben töltöttük, ahol albán tradicionális ételeket kóstoltunk, burek-ot, fergese-t (albán lecsó) és kabuni-t. A Kodra e Kuajve étteremben pedig nem csak finom ételek vannak, hanem ez egy lovarda is egyben, így ebéd után mindenki megnézhette, megsimogathatta a lovakat. Ebéd után pedig visszatértünk Durresbe, ahol ismét mindenkinek volt ideje strandolni, fürdeni, pihenni.

Az ötödik napon elhagytuk Durrest és a híres történelmi várost, Kruját néztük meg. A Krujai vár bejáratánál egy albán szamár is csatlakozott hozzánk. Először a várat néztük meg, ahol Hunyadi János is megemlítésre került, hiszen jó kapcsolatot ápolt Szkander bég albán hőssel. A vár múzeumának felfedezése során Albánia történelmét is megismerhette mindenki. A vár után a régi, fantasztikusan hangulatos bazárban mindenki kedvére vásárolhatott ajándékokat és megcsodálhatta az üzletek áruit. Kruja után az ország fővárosába Tiranába látogattunk, amit mi a Balkán New-Yorkjának hívunk hatalmas felhőkarcolói, sugárútjai és parkjai miatt. Először egy tradicionális albán ebéden vettünk részt, ahol két helyi specialitást a joghurtban sült bárányt (tave kosi) és az albán fasírtot (qofte) is megkóstoltuk. Ezután pedig Tirana látnivalóinak felfedezésére indultunk: a főtér környékén számos szép helyet nézhettünk meg, Ethem bey mecset, Óratorony, Hunyadi emléktáblája, Szkander bég lovasszobra, Bunkermúzeum, majd pedig a nem rég felújított piramist is megnéztük, aminek a tetejére sokan fel is mentek és megcsodálhatták a kilátást a városra. A városnézést egy sétával zártuk, ahol mindenki megerősítette, Tirana tényleg a Balkán New-Yorkja.

A legfontosabb dolgot még nem is említettem! Az utazás során az idegenvezetőnk Betti volt, aki már 13 éve él Albániában, így nem csak egyszerű turisták voltunk, hanem az ország összes titkát, érdekességeit is megtudhatta minden résztvevő, olyanokat is, amikről csak a helyiek tudnak. Betti által tényleg megismerhette mindenki a sasok földjét. (Weboldala: https://alfa-kontakt.info/  )

Köszönjük az utasoknak, hogy eljöttek. Remélem még találkozunk!

Az utazásról készült fotógaléria a linkre kattintva nézhető meg.