A magyar betegeket is a helyiekhez hasonló feltételekkel látják el, de csak ha rendelkeznek Európai Egészségbiztosítási Kártyával.

Montenegró megállapodott az Európai Unió országaival, amelynek értelmében az Unió tagországaiból érkező állampolgárok egészségügyi ellátását Montenegróban a helyi egészségbiztosítás állja. Így a szerződés értelmében. a magyar turistákat is ugyanazokkal a feltételekkel részesítik orvosi ellátásban, mint a montenegrói lakosokat.

Nem árt tudni, hogy ehhez előtt ki kell váltani az un. Európai Egészségbiztosítási Kártyát (EU-Kártya), amivel jogosultságukat igazolni tudják. A kártyát az egészségbiztosítási pénztár ügyfélszolgálatán igényelhető.

Fontos tudni, hogy a kártya a helyi lakosokhoz hasonló juttatásra jogosít, ez azt is jelenti, ha az adott tagállamban biztosítottainak az ellátásért önrészt kell fizetniük, ezt a magyar jogosultak is kötelesek saját maguk viselni. Az EU-kártyával csak a helyi egészségbiztosítóval szerződött rendelők kereshetők fel, magánorvosi ellátás csak térítés ellenében vehető igénybe.

A Magyarországon használatos TAJ-kártya nem jogosít egészségügyi ellátásra Montenegróban.