Kilátogattunk december 7-én a Vardar Szkopje – Rosenborg mérkőzésre, ahol betekintést nyertünk a helyi futballhangulatba.

A nyáron már jártunk bosnyák ultrák között és együtt szurkoltunk a Manijaci fanatikusokkal. Természetesen nem hagyhattuk ki a Vardar Szkopje történelmi szereplését sem, mivel a macedón csapat először jutott be az Európa Liga csoportkörébe.

A mérkőzés előtt 2 órával a Nagy Sándor szobornál találkoztunk az egyik ultravezetővel, aki egyáltalán nem volt barátságtalan vagy félelmetes. Nem pazaroltuk az időt, rögtön az egyik kocsmába indultunk. Útközben elmentünk a Sveti Kliment Ohridski templom mellett, ahol a Komiti Skopje szurkolói csoport tagjai már gyülekeztek. Ebből is látszik a Vardar mellett a vallás is nagyon fontos számukra. A kocsmába érve az első meglepő az volt, hogy lehetett bent dohányozni, bár ez csak nekünk magyaroknak volt furcsa, ez Macedóniában normális. Az ultravezető meg is hívott minket pár Skopsko sörre, de ő csak teát fogyasztott, mint mondta, ő sportoló, nem iszik alkoholt.

Pár sör után elindultunk a II. Fülöp stadionba, ami 30 ezer férőhelyes. A mérkőzésre nagyjából 8 ezer ember látogatott ki főleg a nagy hideg miatt. A hangulat viszont mindenért kárpótolt. Bár a szurkolói csoportok kis létszámban voltak csak jelen, mindenki teli torokból szurkolt és így könnyedén káprázatos hangulat kerekedett. Főleg miután a Vardar 9 perc után gólt lőtt. A Rosenborg egyenlítése után se álltak le a szurkolással, sőt még egy pyroshow-val is készültek. A mérkőzés közben még egy kutya is beszaladt a pályára, akivel a macedónok kapusa elkezdett játszani egy kicsit.

Sokan félnek a macedón ultráktól, de bátran állíthatom, mind barátságosak és igazán vendégszeretőek.

Ajde, ajde, ajde Vardareee !