Nagyjából egy év telt el azóta, hogy a kínai Hisense háztartásigép-gyártó vállalat többségi tulajdonos lett Szlovénia egyik legjelentősebb vállalatában, a Gorenjében. Azóta a kínaiak több száz dolgozótól szabadultak meg és átszervezték a teljes menedzsmentet, ráadásul komoly változások elé néz a vállalat a jövőben is.

A Hisense háztartásigép-gyártó vállalat körülbelül egy évvel ezelőtt megvette a Gorenje részvényeinek 95,42 százalékát, 293 millió euróért.

Akkoriban nagyon sokan aggódtak annak kapcsán, hogy az egyik legnagyobb exportra termelő szlovén cég – amely 11 ezer munkavállalóval rendelkezik a cseh és a szerb leányvállalatokat is beleszámítva – kínai kézbe kerüljön.

A Gorenje hűtőszekrények az 1980-as években robbantak be Magyarországon,  Bécsből hazajövet szinte minden magyar rendszámú autó tetején ott díszelgett a Gorenje hűtőgép, amely ennek az időszaknak az emblematikus háztartási cikke lett. A vállalat azóta nem csak a régió, hanem teljes Európa egyik meghatározó háztartásigép-gyártó cége lett, a Hisense érkezése után viszont komoly változások történtek a Gorenjénél. A Hisense elbocsátásokat kezdeményezett, a munkaerőre azért nem volt szükség, mert a Gorenje április elsején az új generációs hűtőszekrények gyártását teljes egészében áttelepítette Szerbiába, így a szlovén ipar egykori büszkesége, a Velenjében gyártott Gorenje hűtőszekrények ma már Valjevóban készülnek.

Ezzel az is biztossá vált, hogy az elkövetkező időszakban a csoport hűtőgépgyártásának európai központja lesz